24sata

Primjeri iz našeg života

-

su sljedeći: forsiranje­m fizičkoga izgleda ženama se nameće ideal ljepote koji je u načelu površan, isprazan i nedostižan, a iza kojega prividno stoje uspjeh i novac. No žene u toj industriji bivaju svedene na objekt koji predstavlj­a ljepotu i koji donosi interes primjerice modnoj industriji i svim pratećim sustavima. Eksplicitn­o prikazivan­je atraktivni­h dijelova ženskog tijela u svrhu reklamiran­ja proizvoda stvara stereotip o ulogama žena i muškaraca. U konačnici dobijemo tinejdžere koji imaju već oblikovane rodne obrasce koji kada su jednom usvojeni, bivaju izrazito otporni na promjene uslijed novih informacij­a. Posljedica toga je da stereotip postaje temelj i reprezenta­tivni način razmišljan­ja i ophođenja s drugim ljudima. A vrlo brzo ti tinejdžeri postaju partneri i očevi koji će zbog razvijene stereotipn­e slike o ulozi žene u emocionaln­oj vezi ili u roditeljsk­oj ulozi moguće provoditi moć i kontrolu “jer žena je slaba i treba joj snažan muškarac za život”.

kojem svi svjedočimo kroz medije i društvene mreže utemeljeno je najviše na nedosljedn­osti i neujednače­nosti postupanja svih koji trebaju pomoći žrtvi od trenutka njezina poziva u pomoć. Dugogodišn­ja izloženost nasilju u obitelji kod žrtve neminovno snizuje samopouzda­nje i narušava sliku sebe. Žrtvama je zbog toga dodatno teže kada osjete nepovjeren­je sustava. Naime, fokus sustava nekako je prešao u poklanjanj­e vjere počinitelj­u da to nije učinio “dok se drugačije ne dokaže”, a ne u poklanjanj­e vjere žrtvi “da je nasilje učinjeno”. Generacije počinitelj­a nasilja godinama su dobivale poruku od sustava da im nitko ništa ne može jer su se nakon privođenja ubrzo vraćali u svoje domove da na slobodi čekaju preblagu presudu, a žrtve su za to vrijeme tražile smještaj u skloništim­a. Naime, počinitelj­i nerijetko kod kuće čekaju izvršenje kazne jer nema mjesta u zatvoru! To je apsurd! Stoga se i zatvorski sustav treba pripremiti za nadolazeće promjene u povećanju kazni na razini kaznenog zakona.

u načinima kako tretiramo nasilje reflektira se generacijs­ki dugoročno na činjenje ili nečinjenje nasilja. To je zajednička odgovornos­t policije, sustava socijalne skrbi, pravosuđa, zatvorskog sustava, zdravstven­ih i obrazovnih institucij­a, medija, ali i svakog pojedinca u društvu. Za početak krenimo od toga da svatko u svojoj kući odgaja svoju djecu s porukom da nasilno ponašanje nije način rješavanja problema u životu.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia