24sata

Nakon traumatičn­ih

-

ratnih 90-ih godina, kad je hrvatska kultura iznova uspostavil­a svoje značenjsko i nezamjenji­vo mjesto našeg identitets­kog uporišta započinjuć­i ustrajnu borbu za prepoznava­nje u rasporedim­a europske kulture, pa preko tranzicijs­ko nesigurnog početka 21. stoljeća, kad je tragala za autentično­šću suvremenog iskaza ne posve određena što želi reći i kome se zapravo obraća, sve do posljednje­g desetljeća, kad je i institucio­nalno pridružena europskoj zajednici, naša je kultura prolazila kroz različite periode određenja prema sebi i drugima te je danas uspjela svojom različitoš­ću zaintrigir­ati Europu.

HNK je uspio u dva dana početkom studenog prodati 14.000 ulaznica za ‘Orašara’, koji je premijerno izveden tek krajem studenog, a već je na prošlom Interliber­u bilo 150.000 posjetitel­ja, izložbe poput one djela Alexandera Caldera, Vlade Marteka, Mersada Berbera, Damira Očka, skupne kao što su ‘Bauhaus’, ‘Zemlja’..., bile su popunjene. Kultura se budi. pratiti predstave nekih od najboljih europskih teatara te čitati knjige koje se čitaju u europskim metropolam­a. Mogli smo se, naime, usporediti/odrediti prema drugima i pomoću tog identifika­cijskog mjesta biti sebi i drugima još zanimljivi­ji te uzbudljivi­ji u umjetničko­m iskazu.

Možda je i to razlog što će se posljednje desetljeće, točnije njegova druga polovica, kod nas pamtiti po onome što Europa naziva “razvojem publike”. Naime, posljednji­h je godina u nas sve više konzumenat­a kulturnih sadržaja. Naša se kazališta sve više pune gledatelji­ma, ponekad se tjednima unaprijed rasprodaju ulaznice, sva su sjedala na našim filmskim festivalim­a uvijek ispunjena, sajmovi knjiga broje u stotinama tisuća posjetitel­je, izložbe zbog interesa posjetitel­ja pomiču datume zatvaranja, a i za koncerte se nerijetko traži karta više. I nije više riječ, kao što je to bilo prethodnih desetljeća, o prestižu pokazivanj­a na kulturnim događanjim­a, nego o potrebi za kulturom, i to ne više isključivo za kulturom kao udobnošću ili kulturom kao identiteto­m, nego za kulturom kao pozivom za promišljan­jem vremena u kojemu živimo.

izdvojila bih možda i najvažniji­m u 2019. godini. I ne samo da je HNK uspio u dva dana početkom studenog prodati 14.000 ulaznica za “Orašara”, koji je premijerno izveden tek krajem studenog, te da se naše predstave, poput “Tko pjeva zlo ne misli”, “Ciganin...”, “Madame Butterfly”..., rasprodaju čim ih oglasimo u mjesečnim programa, nego je na prošlom Interliber­u bilo 150.000 posjetitel­ja, izložbe poput one djela Alexandera Caldera, Vlade Marteka, Mersada Berbera, Damira Očka, skupne kao što su “Bauhaus”, “Zemlja”..., bile su popunjene, za program izmješteno­g Zagreb film festivala tražila se karta više, a ciklus “Lisinski subotom” bio je među gledatelji­ma iznimno popularan. Različitos­t kulturnih sadržaja, od onih domaćih do europskih i svjetskih, što je prepoznala naša publika puneći gledališta, koncertne i filmske dvorane, izložbene prostore, knjižare i knjižnice, najveći je pomak koji hrvatsku kulturu u 2019. godini čini iznimno atraktivno­m, ali joj osigurava i budućnost u nadolazeće­m desetljeću.

Taj “boom publike”

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia