24sata

SuperBorna: Najbolji lijevi bek na svijetu

PODCIJENJE­N Barišić, prema Transferma­rktu, vrijedi samo 1,75 milijuna eura, drugi je najjeftini­ji igrač hrvatske reprezenta­cije

- Piše: MATO GALIĆ

Na Bornin centaršut ponosan bi bio i David Beckham, klicao je trener Glasgow Rangersa Steven Gerrard (39) nakon što je hrvatski reprezenta­tivac Barišić ostvario tri asistencij­e protiv Porta u Europskoj ligi.

Od te utakmice prošlo je gotovo dva mjeseca, a hrvatski je lijevi bek nakupio još asistencij­a. Točnije, njih 13 u 27 utakmica, a stigao je i zabiti dva gola. U nedjelju je Barišić ostvario dvije asistencij­e protiv Celtica, a te su navijačima “gersa” vjerojatno i najdraže. Na prvu zvuči impresivno, a nakon podrobnije­g istraživan­ja još impresivni­je. Naime, Barišić je u ovom trenutku najbolji asistent na svojoj poziciji na svijetu! Dakako, računali smo tu sve ozbiljne prve lige svijeta, nacionalne kupove i kontinenta­lna natjecanja. Bivšem beku Osijeka u leđa gledaju najskuplji bekovi današnjice. Robertson iz Liverpoola ima tek pet asistencij­a u svim natjecanji­ma, PSG-ov bek Bernat ima šest dodavanja za gol, a Marcelo iz Reala ima samo četiri asistencij­e.

NITKO NI BLIZU

Borninu učinku nitko nije došao ni blizu. Prati ga jedino Turčin Caner Erkin (31), koji je u Bešiktašu ove godine nakupio 10 asistencij­a u svim natjecanji­ma, a ima i dva gola. Top 3 najkorisni­jih lijevih bekova svijeta zatvara Alex Telles iz

Porta, koji je zabio četiri gola i sedam ih namjestio. Ako gledamo sve bočne igrače, dakle i desne bekove, Borna je i tu u samom vrhu. Njegov suigrač James Tavernier (28) zabio je tri gola te ostvario 12 asistencij­a i najkorisni­ji je na svijetu na svojoj poziciji, ali opet, za jednu je asistencij­u kratak za našim Bornom.

Unatoč tome, popularni Transferma­rkt procjenjuj­e Barišića na samo 1,75 milijuna eura. Od njega su, na njegovoj poziciji, skuplja čak 82 igrača. Ako prokopamo malo dublje, možemo vidjeti da je Barišić najjeftini­ji igrač prvih 11 hrvatske nogometne reprezenta­cije.

Štoviše, u cijelom kadru reprezenta­cije jeftiniji je samo Simon Sluga, koji vrijedi 1,60 milijuna eura.

Možda bi gospoda s Transferma­rkta trebala malo revidirati vrijednost­i...

DOČEKALI GA ‘NA NOŽ’

Nestrpljiv­e su bile Rangersove legende, u početku ih Borna baš i nije oduševio.

- Jedno vrijeme me baš frustrirao. Pitao sam se kad će napokon pokazati kvalitetu koju pokazuje u reprezenta­ciji. Ipak, sad me uvjerio da se radi o igračini, sad mi je jasno zašto je Gerrard za njega platio nekoliko milijuna eura - posuo se pepelom Barry Ferguson, koji je Barišića kritizirao prošle sezone zbog nekoliko neuvjerlji­vih nastupa, koje možemo pripisati ozljedama i prilagodbi na novu sredinu. Nogomet na Otoku, zar je potrebno išta više reći?

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia