24sata

Kako štikle prijete tijelu

Nives Celzijus nosi štikle do 10 cm. Pamela Ramljak bira one od 8 cm, a bol sprečava silikonski­m jastučićim­a

- Pišu: S. TUĐAN, Ž. KRMPOTIĆ

Najviša peta koju nosim je 10 centimetar­a, a sve ostale većinom samo stoje u ormaru. Imam jedne od 15 centimetar­a, ali možda sam ih obula dva puta, smije se Nives Celzijus (38).

Pjevačica i spisatelji­ca dodaje kako joj je najlakše hodati u salonkama.

- Nije toliko do brenda koliko do modela. U nekima se mogu polomiti, a u drugima bih mogla trčati - priča i dodaje da ni ona nije Superman. - Kad je cijela noć predamnom, da bih izdržala, onda često sjednem da odmorim stopala - kaže. Pjevačica Pamela Ramljak (40) pak kaže kako bira pete do osam centimetar­a.

- Zbog posla sam stalno u štiklama pa si pokušavam olakšati život. Nekad sam mogla hodati u svačemu, ali danas biram u što stavljam stopalo. Da bih preživjela noć u visokim petama, spašavam se silikonski­m jastučićim­a priča i dodaje da u torbi, ako zna da će negdje ostati cijelu noć, uvijek ima par tenisica koji uvijek spašava stvar. Najviša peta koju trenutačno ima u kolekciji je ona od 12 centimetar­a. - Te cipele mi samo stoje u ormaru, nikad ih ni ne obuvam. Mislim da ću ih na kraju prodati - smije se. Najdraže cipele su joj gležnjače jer u njima stopalo, kako kaže, najmanje “pleše”. Voli i salonke, a izbjegava sandale s tankim ili sitnim remenčićim­a.

- Nestabilne su i imala sam već situaciju da sam se ozlijedila. Tako da volim ići na sigurno - govori Ramljak. Kako bi izdržala više sati na petama, Meghan Markle kupuje broj veće cipele.

- To radi kako bi izbjegla stvaranje žuljeva na nogama i da joj ne bi bilo neudobno, ako joj stopalo natekne ispričala je njena prijatelji­ca. Ortoped Tomislav Mađarević kaže kako ne postoji peta koja svima odgovara.

- Visina pete je povezana s veličinom stopala. Nekima odgovara od 3 do 4 cm, a neke lako hodaju u onima od 10. Ne postoji univerzaln­a formula - rekao je ortoped. Dodaje da je najbolja pomoć za žene rezervni par cipela koji bi trebale imati uz sebe. - Ulošci i jastučići neće pomoći. Uzmite rezervni par pa ih mijenjajte kad vas zabole stopala i noge - smatra liječnik te kaže da istu stvar radi njegova supruga.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia