24sata

HAJDUK 8 RIJEKA 0

Otkako je došao VAR, Hajduk je dobio pet penala u četiri kola! U cijeloj ih sezoni ima osam, Dinamo četiri, a Rijeka ni jedan!?

- Piše: ANTE BUŠKULIĆ

Pet penala jednom klubu u četiri kola. Bez ikakvih repova, graktanja o povlašteni­m klubovima i slijepim ili zlonamjern­im sucima, sve čisto, dokazano. I to je VAR donio u HNL.

Štoviše, neki od njih prije intervenci­je VAR-a nisu bili dosuđeni i “bijeli” bi bez tehnologij­e ostali zakinuti. Da odmah otklonimo sve moguće negativne i zločeste konotacije - sve je bilo posve čisto. U prvome mjesecu VAR-a u hrvatskom nogometu bunili su se tek Dinamov trener Nenad Bjelica (bez neke realne osnove) i Osijekovi čelnici Meštrović i Petrović. A ono što je najvažnije, navijači su zadovoljni, što odmah znači manje generiranj­a negativnos­ti oko nogometa.

E sad kad smo to raščistili, možemo se posvetiti brojkama. A one otkrivaju da je Hajduk ove sezone u HNL-u dobio osam penala, od čega pet u četiri proljetna kola, otkako je došao VAR! Osijek ih ima šest, Dinamo četiri, a Rijeka - ni jedan!

E to je svjetski raritet, momčad koja je treća na ljestvici cijele sezone nije imala ni jedan jedanaeste­rac. Hajduk je promijenio tri izvođača: Caktaš je zabio četiri i promašio jedan, Eduok je zabio dva, a Jairo jedan. Za Osijek trpa nepogrešiv­i Mirko Marić, koji je zabio šest u HNL-u, jedan u Kupu Vuteksu i jedan u nesretnom raspucavan­ju protiv sofijskog CSKA, kad je Osijek ispao u Europskoj ligi.

Ivan Krstanović pogodio je, dakako, sva četiri penala za Slaven, a Dinamo je imao jednak broj kaznenih udaraca u 12 utakmica Lige prvaka, koliko i u 23 utakmice HNL-a. Petković je zabio Saburtalu, Rosenborgu, Slavenu i Rijeci, a promašio protiv Ferencvaro­sa, Oršić je zabio Šahtaru i promašio protiv Intera, a Hajrović nije bio precizan protiv Lokomotive. U Kupu su Gavranović i Petković zabili s bijele točke Karlovcu (70), a Gavranović Opatiji (3-0). Najviše je penala skrivio Varaždin, a od tih šest čak četiri u utakmicama protiv Hajduka!

Poput Simona Rožmana, ni Sergej Jakirović još ne mora otkriti svog prvog izvođača, jer ni Gorica ove sezone nije zaradila ni jedan penal u HNL-u. Pogled na tri najjače lige svijeta potvrđuje kakav je Rijeka raritet. Nitko od tri vodeće momčadi liga “petice” nema manje od dva penala (Borussia Dortmund), Barcelona, Atletico i Rennes dobili su ih po tri, Bayern četiri, Liverpool, Leipzig i Real po pet, Leicester i Marseille po šest, Inter i Manchester City po sedam, Juventus i PSG po osam, a Lazio nevjerojat­nih 14!

Tu je najzanimlj­iviji City, koji je od sedam penala u Premier ligi promašio čak četiri. I promijenio je petoricu izvođača. Sirota Rijeka čeka svog prvog...

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia