24sata

MORE ĆE BITI BEZ SMEĆA, A ŠUME ĆE SE OPET ZELENJETI

-

Projekt Boranka je prošle godine potaknuo desetke tisuća ljudi da se uključe u najveću volontersk­u akciju pošumljava­nja ikad održanu u Hrvatskoj.

Savez izviđača Hrvatske, koji ju je osmislio, istinski je ponos društva. Posadili su više od 60.000 stabala diljem Dalmacije i vratili opožarenim područjima izgubljeni sjaj.

- Mi izviđači živimo s prirodom, a nerijetko i u prirodi. Kad smo vidjeli razmjere te katastrofe, znali smo da se priroda neće moći sama obnoviti i da joj je potrebna naša pomoć. I tako smo se počeli organizira­ti - rekao je Dan Špicer, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske i glavni koordinato­r kampanje Boranka.

Vrijedni ronioci Marko Lete i Matko Pojatina život su posvetili čišćenju podmorja od smeća, a godišnje sudjeluju u više od 20 akcija čišćenja, u mnogima o svojem trošku. Stotine starih guma, akumulator­a, ambalaža, građevinsk­og otpada, odjeće i obuće, nebrojeni komadi plastike, komada namještaja, kućanskih aparata... Sve to oni izvade iz mora. - Teško mi se pomiriti s tim da ne možemo očistiti cijelo

Dan Špicer je među glavnima u projektu Boranka podmorje te napraviti još i više od onoga što sad radimo. To je Sizifov posao koji ćemo raditi dokle god se ne stane na kraj uzroku, odnosno uvedu strogi zakoni za zbrinjavan­je otpada i reciklažu. Ipak, da to ne radimo, pojedini otoci gušili bi se u količini naplavnog otpada - rekao nam je Matko Pojatina (41), Dodao je da danas ljudima, kad ih vodi roniti, ne može obećati da će vidjeti ijednu ribu u moru. Upravo će zato, baš kao i Marko i svi volonteri koji im se uvijek pridruže u akcijama čišćenja, do zadnjeg atoma snage, sudjelovat­i u brizi oko prirode.

“ZNALI SMO DA SE PRIRODA NEĆE “ČIŠĆENJE PODMORJA JE SIZIFOV SAMA OBNOVITI. POMOGLI SMO JOJ” POSAO, ALI MI NE KANIMO STATI”

Matko Pojatina sudjeluje u 20 akcija čišćenja godišnje

 ??  ?? Posadili su više od 60.000 stabala diljem Dalmacije
Posadili su više od 60.000 stabala diljem Dalmacije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia