24sata

‘Od vir ni mog

- Piše: ŽELJKA KRMPOTIĆ

Još sam prije nekoliko tjedana napomenuo da se, nažalost, ne možemo izolirati te da će virus kad-tad doći u Hrvatsku. Nažalost, to se i dogodilo, rekao nam je mr. sc. Miroslav Venus, dr. med., specijalis­t epidemiolo­g u Zavodu za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičk­o-podravske županije.

Rekao nam je kako je korona virus sličan SARS-u, a zasad je poznato da se širi kapljičnim putem.

- Zato i treba otvoreno reći da se je, s obzirom na način širenja, gotovo nemoguće zaštititi, osim da živite na pustom otoku. Problem je što, za razliku od gripe, nemamo nikakvo cjepivo, kao ni zaštitu koja bi nam pomogla - dodao je epidemiolo­g. Smatra se da inkubacija traje 14 dana. To znači da se kod nekih ljudi simptomi manifestir­aju ranije, a kod drugih kasnije. Međutim, ako kod nekoga nakon 14 dana od kontakta s oboljelim nije bilo simptoma, bolest se neće razviti.

Inače, simptomi su slični kao i kod gripe. Virus najčešće napada ljude s drugim kroničnim bolestima.

- Korona je ipak opasnija jer je smrtnost u postotku veća nego kod gripe. Konkretno, to znači da je smrtnost kod gripe manja od jedan posto, dok se kod koronaviru­sa kreće između dva i tri posto - napomenuo je Venus.

Iako se u Hrvatskoj pojavio prvi slučaj korona virusa, on je došao nešto kasnije nego u druge zemlje pa smo se stigli organizira­ti i ekipirati. Imamo

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia