24sata

KORONA U HRVATSKOJ IZBJEGA COVID-19 Najbolji spas od korona virusa su jak imunitet i redovito pranje ruku

1 3 2

-

Često perite ruke i koristite higijenske maramice. Izbjegavaj­te kontakte s domaćim i divljim životinjam­a, stoji u letku koji je objavilo Ministarst­vo zdravstva.

Osim toga, pojavile su se i mnoge zablude vezane uz prevenciju od korone. Svjetska zdravstven­a organizaci­ja sastavila je popis mitova. Iako pojedini lažni navodi neće naštetiti, drugi mogu biti vrlo opasni, posebice kad je riječ o idejama da čitavo tijelo premažete alkoholom ili popijete izbjeljiva­č. Neki su bili uvjereni da će virus, ako držite ruke pod toplim zrakom iz sušila najmanje 30 sekundi, posve nestati. Isto tako, UV lampe koje omogućuju UV zrakama prodor u kožu neće je sterilizir­ati. Mogu samo

Metalnu žicu na vrhu maske lagano savijte. Dodatno je savijte na nos i postavite na lice.

Prilikom skidanja ne dirajte je s prednje strane jer može imati bakterije. iritirati kožu. Dugoročno, UV zračenje može dovesti do razvoja raka.

Neke namirnice koje su zdrave za organizam nikako ne garantiraj­u prevenciju od korona virusa. Tako se pojavio i mit da češnjak prokuhan u vodi štiti od ove bolesti. U tom kontekstu spominjalo se i ulje sezama. Neki su mislili da trljanje tijela sezamovim uljem može pomoći u tome da virus ne uđe u tijelo. Svjetska zdravstven­a organizaci­ja je to, naravno, opovrgnula. Bilo je i onih koji su došli na ideju da će im pomoći alkohol ili klor. Općenito gledano, postoje dezinfekci­jska sredstva koja mogu ubiti korona virus. No njih se ne smije nanositi na kožu i to može biti vrlo opasno, a osobito ih se ne preporučuj­e udisati. (st, žkr)

 ??  ?? Maska treba dobro prekriti nos, usta i bradu.
Jedna maska se ne nosi dulje od 6 sati. Bacite je u zatvorenu kantu za smeće i dobro operite ruke.
Maska treba dobro prekriti nos, usta i bradu. Jedna maska se ne nosi dulje od 6 sati. Bacite je u zatvorenu kantu za smeće i dobro operite ruke.
 ??  ??
 ??  ?? Javljaju se povišena temperatur­a i drhtavica, kao i kod gripe. Tjelesna temperatur­a često brzo raste.
Javljaju se povišena temperatur­a i drhtavica, kao i kod gripe. Tjelesna temperatur­a često brzo raste.
 ??  ?? Počinje kašljem, a pri težim slučajevim­a zaraze korona virusom može doći do upale pluća.
Počinje kašljem, a pri težim slučajevim­a zaraze korona virusom može doći do upale pluća.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia