24sata

NA VELIKU SUBOTU HRANA SE NOSILA NA BLAGOSLO

-

Svemu tome prethodio je karneval, za koji se pripremalo obilje hrane i pekle su se krafne. Bilo je tad puno veselja. Crkva se dugo borila protiv tog ‘običaja’, to nije bila vjerska manifestac­ija, no karneval je imao demokratsk­u ulogu.

- Mogao si se maskirati u nekoga koga nisi volio, jer se samo tad moglo reći što se misli, bez da se nekome odgovara. Danas imamo maškare cijelu godinu, to više nije interesant­no. Kad se ušlo u korizmeno razdoblje, sve aktivnosti bi zamrle. Bila je zabranjena upotreba glazbala, u crkvi se nije pjevalo niti su se svirale orgulje, a kao malome otac mi je rekao da ne smijem ni fućkati. Nije se ni vjenčavalo, nije bilo svatova. Tamburaši su se odmarali. Nije se smjelo ni šivati ni prati - priča nam Juranić. Korizma je završavala u nedjelju ujutro, no uvriježilo se da se na Veliku subotu navečer u crkvu nose šunka i jaja na blagoslov. Tako da se blagovalo u subotu navečer. Prije se sve nosilo u crkvu u košari, a sad samo dio obroka. Blagoslovl­jeno se nije nikad bacalo ili davalo životinjam­a, a ako se nije moglo do kraja posjesti, spalilo bi se. Kao zaključak, velečasni Juranić kaže kako bi se u ovom razdoblju trebalo posvetiti sebi i zdravlju. - Dobro je otići u prirodu, napraviti nešto za sebe, ili voćke obrezivati ako imate vrt, ili samo otići u šetnju, na Sljeme, prošetati psa... Treba raditi na snižavanju ega, treba obuzdati sebe u svim područjima. Dobro je tijekom korizme shvatiti ozbiljnost i pokoru - kaže Juranić. Razdoblje od 40 dana nije slučajno, to je sveti broj u Bibliji. Izraelci su lutali pustinjom od Egipta do “Obećane zemlje” 40 godina. I Isus je postio otišavši u pustinju. Tamo je prolazio kroz kušnje koje je pred njega stavljao đavao. One otkrivaju na čemu sve ljudi “padaju”.

- Spominjem to, jer kad se ulazi u korizmu, nije važno samo postiti, nego post ima i svoju duhovnu notu, da se čovjek digne na jednu novu razinu. To je razdoblje da si svako ‘progrunta’ što znači biti čovjek, što znači ne robovati. U postu se jača duh. Kad se dugo posti, dolazi do duhovnog prosjaja, uviđaja. Post je povezan s duhovnošću. Čovjek mora uvidjeti svoje mane, je li primjerice ohol. Često se odmaknemo od svega drugog, ali ne i od onog od čega bismo trebali - kaže

Juranić.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia