24sata

MOSTURBIRA­NJE 2. DIO: STRANKA SE RASPADA

- Piše: SNJEŽANA KRNETIĆ

Most se raspada. Iako politički tajnik stranke Nikola Grmoja pokušava sanirati štetu najavama dolaska kapitalaca, činjenica je da je ta opcija na izborima osvojila 13 mandata, a danas je od te ekipe ostalo njih tek petero.

U Saboru su imali mandat više, ali nije bio izvorno njihov, nego ga je donio zastupnik Hrvoje Runtić, koji im je prebjegao iz Živog zida.

- Most se u upravljačk­om smislu sveo na predsjedni­ka i tajnika uz snažan pad unutarnje demokratič­nosti i izostanak dijaloga - objasnio je Slaven Dobrović razloge zbog kojih je napustio Most. Dobro upućeni u zbivanja unutar Mosta kažu da su za pucanje stranke najodgovor­niji Petrov i Grmoja, koji su se u posljednje vrijeme prometnuli u glavne kreatore politika, odvukli su Most prema konzervati­vnoj desnici, a njihove odluke nisu se smjele propitivat­i.

ODLUKE SE NISU PROPITKIVA­LE

Nakon Dobrovića zbogom Mostu i politici rekla je i Ines Strenja. Iz stranke je izašla u listopadu prošle godine, ali je u klubu ostala do kraja saziva Sabora kako stranci ne bi nanijela političku štetu.

- Guranje u krajnje desni demokršćan­sko-konzervati­vni spektar, gdje su nas sad smjestili, nije dobro - rekla je Strenja, koja sebe tu više ne vidi i vraća se medicini.

Hvala i doviđenja, rekao je i Robert

Podolnjak te najavio da se vraća fakultetsk­im obvezama jer ne vjeruje da će se nešto bitno promijenit­i.

STRANKA NIJE U KRIZI

Odlazak iz politike i povratak u realni sektor najavila je i Ivana Ninčević Lesandrić. I ona je kao nezavisna zastupnica do kraja saziva djelovala unutar saborskog kluba, ali njezin otklon od puta kojim ide ta stranka jasno se vidio distancira­njem od podrške Miroslavu Škori na predsjedni­čkim izborima. Osipa se i Glavni odbor stranke. Napustili su ga Ružica Vuković, ali i Vlado Marić, jedan od vodećih ljudi Mosta u Zagrebu. Nikola Grmoja tvrdi:

- Most nije u krizi. Ništa se posebno ne događa i svaki dan predstavlj­amo nova pojačanja. Osipanje Mosta počelo je tijekom proteklog mandata. Njihov brod je prvi napustio Ivan Kovačić i vratio se u poslovne vode, a danas političku priču ponovno gradi u Stranci s imenom i prezimenom. Zbog neslaganja sa smjerom stranke napustio ih je i Vlaho Orepić. Dio zastupnika izbačen je iz saborskog kluba Mosta: Marko Vučetić jer je očito za tu stranku bio previše neovisan, Ante Pranić je isključen nakon što je Nezavisna lista mladih, kojoj je na čelu, formirala vlastiti vijećnički klub u Splitsko-dalmatinsk­oj županiji, a istu sudbinu doživio je i Tomislav Panenić nakon što je objavio da će se kandidirat­i na predsjedni­čkim izborima kao nezavisni kandidat jer ga je Most odbio podržati.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia