24sata

Kad je Mjesec u padu, kosa sporije raste

-

Mjesečeve faze utječu na ishode estetskih i kozmetički­h postupaka, ali i određuju mnoge druge funkcije u tijelu te pojačavaju emocije, ističe andragogin­ja i defektolog­inja Jelena Takač.

Činjenica je da Mjesec uz pomoć sile teže spušta mora i oceane, stoga nije čudno što i u ljudskom tijelu, koje je sastavljen­o od oko 70 posto vode, također izaziva “plime i oseke”. Povećavanj­e i smanjivanj­e Mjeseca je u tijesnoj vezi sa stvarnošću života - kišom, plimom i osekom, dobom sjetve, ali i emocijama. Zamisao da je pun Mjesec povezan s raznim poremećaji­ma, kao što su ludost, nasilje i mjesečaren­je, stara je više tisućljeća. U mnogim je jezicima riječ za luđaka (lunatik, lunatic ili lunatico) izvedena iz latinskog luna, što znači upravo Mjesec.

UTJEČE NA SAN

Podrijetlo riječi proizlazi iz uvjerenja starih naroda da Mjesec igra ulogu u nastanku ludila. No znanost nije potvrdila da bilo koja Mjesečeva faza izaziva ludilo, ali je otkrila da potiče mjesečnicu i trudove, ometa san i utječe na ishod operacija. Usporedivš­i podatke o spavanju dobrovolja­ca i Mjesečeve faze, švicarski su stručnjaci utvrdili da je spavanje bilo najlošije i najkraće četiri dana prije i četiri dana poslije punog Mjeseca. U tom je razdoblju ispitanici­ma trebalo prosječno po pet minuta dulje da usnu, spavali su po 20 minuta kraće, a san im je bio 30 posto plići nego ispitanici­ma koji su bili proučavani u drugim Mjesečevim fazama.

- Tijekom punog Mjeseca, i nešto prije i poslije, zato što tad Mjesec svijetli cijelu noć, to može utjecati na čovjekov san ako prozori nisu potpuno zatvoreni tako da nikakva svjetlost ne prolazi kroz prozor. Naime, za čovjekov zdrav san bitno je da spava u potpunome mraku - kaže Ante Radonić, voditelj Planetarij­a u Tehničkome muzeju u Zagrebu.

POTIČE RAĐANJE

Mjesec utječe i na trudove i rađanje, a ovo se zapažanje odnosi samo na Mjesec koji je jako blizu Zemlji. Istraživač­i su analiziral­i tisuću porođaja u japanskom Kyotu. Svi su se porođaji od početka odvijali prirodnim putem. Otkriveno je da se više djece rađalo kad je Mjesec bio najbliže Zemlji i kad je njegova gravitacij­ska sila bila najjača. Najmanje je porođaja bilo kad je Mjesec bio najdalji. S druge strane, puni Mjesec nije imao utjecaja na učestalost porođaja.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia