24sata

Možda baš i neće 14 nedjelja biti radnih

MALO SE NEĆKAJU Moguće je i neko drugo rješenje, kaže Horvat, i dodaje da treba čekati kraj javne rasprave

- Piše: BOJANA MRVOŠ PAVIĆ

Ako nam se najesen ili na zimu dogodi novi val korona virusa, o radu trgovina nedjeljom odlučivat će epidemiolo­zi, odnosno Stožer, a zakon po kojemu bi smjele raditi samo 14 nedjelja u godini past će u drugi plan, rekao nam je ministar gospodarst­va Darko Horvat.

Zakon o zabrani rada trgovina nedjeljom ne može biti donesen prije rujna ili listopada, kaže, odgovaraju­ći na pitanje zašto država trgovcima uvodi zabranu rada nedjeljom nakon što su pretrpjeli gubitke zbog pandemije korona virusa.

- Bitno je da se provede javna rasprava, a ako dođe do drugog vala epidemije, prioritetn­e će biti odluke Stožera. Zakonska zabrana će onda pasti u drugi plan - kaže Horvat. Dodaje i to kako će tek javna rasprava iznjedriti konačnu verziju zakona. - Nije definitivn­o da će radno biti baš 14 nedjelja od 52 ukupno, moguće je i neko drugo rješenje. Nije konačno da će se zabrana rada odnositi na sve praznike i blagdane niti da će se subotom raditi do 21, odnosno 22 sata. Nešto će se od toga usvojiti, ali će konačnu formu zakona

dati javna rasprava - dodaje Horvat. Prijedlog o 14 radnih nedjelja godišnje, i to onih koje odabere sam trgovac, došao je iz Obrtničke komore i Hrvatske gospodarsk­e komore, kaže Horvat.

- Napravili su analizu po kojoj je 14 nedje- 1 lja profitabil­no, a u ostalima imaju prihod, ali nedovoljan za pokrivanje rashoda. Tim su nedjeljama otvoreni samo kako bi zadržali kupce.

Da nam se nije dogodila pandemija, kaže ministar, zakon o zabrani rada nedjeljom trebao je biti usvojen prije 1. svibnja.

NEKA SE POSLODAVCI DOGOVORE

Otkriva da je u javnoj raspravi trebao biti već u veljači. Na pitanje hoće li u novom zakonu biti izuzetaka koji će i ostalim nedjeljama moći raditi, Horvat odgovara kako ih neće biti. Zabrana rada trgovina nedjeljom nekoliko je puta već padala na Ustavnom sudu jer su brojni već godinama aktivan oko ovog pitanja, zabranu rada trgovina nedjeljom nazvao je veleizdajo­m zbog koje će dodatno pasti BDP i povećati se nezaposlen­ost. Pitamo ga dolazi mu li redovito inspekcija rada provjeriti plaća li radnike za rad nedjeljom. Dolazi, kaže, no koja je svrha, zaključuje, kad je dovoljna jedna lipa više za rad nedjeljom da poslodavac ne bi bio u prekršaju.

PANDEMIJA KAO PROBNI BALON

- Važnije je pitanje od toga zašto blagajnica ima nisku neto plaću, a bruto plaćamo puno? Zato što blagajnica plaća održavanje 21 ministarst­va i tisuća službenika. Nek’ država reformama smanji namete pa da blagajnica dobije puno više - kaže Školnik. Ova Vlada na zabrani rada trgovina nedjeljom radi unatrag dvije godine i očito je epidemiolo­šku krizu iskoristil­a kao probni balon. Epidemiolo­zi su zatvorili trgovine nedjeljom pod izlikom da tim danom tamo odlaze cijele obitelji i veća je koncentrac­ija kupaca, a istodobno, kad je bilo najgore, nije propisala da kupovinu i inače smije obavljati samo jedan član obitelji. Jednako tako, istraživan­ja koja su zajedno lani provela dva trgovačka centra u Zagrebu, jedan u Slavoniji i jedan u Dalmaciji, pokazala su da najviše posjetitel­ja imaju - subotom.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia