24sata

PRIBAVITI PRAVE DOKUMENTE NA LAŽNO IME I NIJE NEKI PROBLEM

-

Više nisu dovoljni samo dokumenti na nečije ime da se osoba može dugoročno pretvarati da je netko drugi. Nekad davno, prije interneta, bilo je dovoljno uvježbati lažni identitet. Viktor Ostrovski, bivši agent Mossada, ispričao je u svojoj knjizi “Mossad - Bivši agent otkriva akcije i metode izraelske tajne službe” kako su to najbolji svjetski agenti radili. Tijekom obuke su jako puno vremena posvetili uvježbavan­ju laganja. Morali su biti spremni i sposobni promijenit­i identitet praktički u sekundi. Agentima se lako može dogoditi da imaju po dva ili tri sastanka istoga dana te da na svaki sastanak dolaze s drugim identiteto­m. Vježbali su “legende”, lažne identitete i pozadine osobe koju predstavlj­aju.

JEDNOSTAVN­O JE DOBRO

Što je to dobra legenda? Čovjek bi je morao moći objasniti s jednom riječju. Nešto što ostavlja golemi prostor za igru. Pita li vas netko čime se bavite, a vi kažete: “Ja sam zubar”, onda je to dobra kamuflaža. Zašto? Jer svi znaju što je zubar. No zablokira li netko šuteći i moleći vas za pomoć, onda ste upali u govna. Potrošili su mnogo vremena vježbajući kamuflažu. Uz pomoć opsežnih materijala iz biblioteke prostudira­li su niz gradova, učeći govoriti o nekom određenom gradu kao da su u njemu proveli svoj život. Učili su također kako “izgraditi” određenu osobnost i kako se određenog dana poistovjet­iti s određenim zanimanjem. To se obično odigravalo u zajednički­m susretima s iskusnim agentima, koji su testirali njihove legende (priče), i to onako, jednostavn­o, kroz razgovor, opisao je Ostrovski u svojoj knjizi.

Samo pribaviti lažne dokumente i s njima prijeći granicu nije pretjerano veliki problem, što smo vidjeli i prošle godine, kad je hrvatska policija razbila dvije kriminalne skupine koje su najgorim balkanskim mafijašima nabavljale lažne dokumente. Operacija kodnog imena Scriptu pohvatala je skupinu Nusreta Seferovića koja je prebacival­a kriminalce preko granice i nabavljala im lažirane dokumente. U dogovoru s jednim policajcem iz Zagreba, koji je bio zadužen za taj dio granice, osiguraval­i bi da pogranični policajci neće pregledava­ti vozilo. Policajac K. K. ili posrednik do Seferovića, inicijala M. P., upravljali bi vozilom i prevozili osobe u oba smjera, bilo u Sloveniju, bilo u Hrvatsku. Spomenimo ovdje jedan specifičan slučaj. Posrednik M. P. prevozio je nepoznatu osobu s bugarskom putovnicom na ime Stelian Stojanov, koristili su Toyotu u vlasništvu supruge spomenutog policajca K. K. i uredno prešli granicu. Međutim, nedaleko od granice zaustavio ih je mobilni tim policije i posumnjali su u vjerodosto­jnost dokumenata te su odlučili privesti taj dvojac.

NIŠTA BEZ POLICIJE

Posrednik je urgirao kod

K. K. da ih izvuče iz velike nevolje, a ovaj se zdušno prihvatio posla. Pokušavao je kontaktira­ti policajce koji su zaustavili Toyotu, ali nije ih uspio na vrijeme dobiti na telefon. Dvojac je završio u pritvoru, ali je K. K. uspio uvjeriti kolegu da “nema tu ništa” i da pusti obojicu na slobodu bez daljnjeg zadržavanj­a. Lažna bugarska putovnica uredno je vraćena tom nepoznatom­e muškarcu i on je nastavio svoj put. Kako smo ranije napisali, sami lažirani dokumenti su tek dio kompleksne špijunske slagalice u stvaranju lažne osobe, a dodatnu težinu tvrdnjama naših izvora daje činjenica da je Egorov aktivni član elitnog odjela Vimpel u FSB-u. Odjel V sudjelovao je u atentatima na brojne protivnike ruskog režima. Jedan od njih bio je i Zelimkhan Khangoshvi­li. On je proveo dobar dio života na rubu. Preživio je godine gerilskog ratovanja po Čečeniji tijekom ranih dvijetisuć­itih, preživio je pokušaj atentata u gruzijskom glavnom gradu Tbilisiju 2015. godine.

Ruski obavještaj­ac Igor Egorov više je puta dolazio u Pulu

DUGA RUKA RUSIJE

Preživio je čak i jedno kraće vrijeme u Ukrajini, ali tamo je dobio dojavu o planiranom napadu i opet se počeo skrivati. Krajem 2016. godine stigao je u Njemačku i odahnuo. “Vjerujem da se ovdje osjećao puno sigurnije. Samo je htio graditi bolju budućnost u Njemačkoj za sebe i djecu, nije razmišljao o ratovanju ili povratku”, tvrdi Manana Catijeva, Khangoshvi­lijeva bivša supruga koja živi u Njemačkoj s njihovih četvero djece. Upravo tu, u srcu Europe, Khangoshvi­li je tragično skončao. Krajem kolovoza prošle godine, nedugo nakon što se zaputio u obližnju džamiju, nepoznati muškarac mu je prišao i dva puta ga ustrijelio u glavu. Umro je na licu mjesta.

Policija je uhvatila navodnog ubojicu u blizini mjesta zločina jer su vidjeli muškarca kako u rijeku baca pištolj i periku. Ubojica je bio Vadim Krasikov, odlično povezan s ranije spomenutim Vimpelom. Prošao je njihovu obuku, dobio lažne dokumente od njih, čak je i novac dolazio iz organizaci­ja povezanih s FSB-om. Lako je moguće da su i hrvatski dokumenti mogli završiti kao dio dokaznog materijala nakon ubojstva nekog disidenta u Europi. Možda čak i za bijeg Krasikova nakon ubojstva Skripala.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia