24sata

U škole se vratilo tek 60 posto učenika

Svim su nastavnici­ma mjerili temperatur­u, a djeca su prolazila kroz posebne koridore

- Pišu: MATEO IVIĆ, ANTONIJA TUŠEK, MARIJA CINDRIĆ, ANA DASOVIĆ

Škola, idemo! Mjeri temperatur­u, pojedi doručak i požuri! Devetogodi­šnji Viktor sve je mamine upute jučer ujutro vrlo rado poslušao, osim - mjerenja temperatur­e.

- Pa nisam bolestan - prosvjedov­ao je dok je mama ozbiljno objašnjava­la da su to nova “korona” pravila za školu. Iako se pravio da se ljuti, Viktor je s ogromnim uzbuđenjem stigao pred svoju školu.

TRAŽILI LIJEČNIČKE ISPRIČNICE

Njemu i prijatelji­ma s kojima se posljednji­h dana povremeno viđao u parku nisu zasmetali ni natpisi o držanju razmaka od 1,5 m, kao ni tablice s oznakama gdje koji razred čeka učiteljicu. A i učiteljice su bile presretne što ih opet vide uživo, umjesto što se dopisuju preko Teamsa i WhatsAppa, iako su sjedili svatko u svojoj klupi, ručali u razredu, i puno manje skakali nego inače. Ipak je to bio treći prvi dan ove nevjerojat­ne školske godine. U škole diljem Hrvatske stiglo je između 50 i 80 posto učenika, a još i tijekom vikenda roditelji su se javljali učiteljima da će ipak slati djecu u školu. Ministrica Blaženka Divjak objavila je poslije podne podatke koji pokazuju kako je ukupno 80 posto školaraca došlo na nastavu, no, dok ih je, primjerice, u Krapinsko-agorskoj županiji došlo više od 80 posto, u Zagrebu je to tek oko 50 posto učenika. Divjak je zahvalila ravnatelji­ma i učiteljima na organizaci­ji nastave, te roditeljim­a što poštuju peporuke.

Kako doznajemo, u nekim su školama tražili liječničke ispričnice, pa je odaziv bio praktički 100 posto. No oni koji su došli u razrede su ulazili presretni, bez obzira na sva nova pravila.

- Ma sve je bilo super, ništa ne može zamijeniti rad u učionici. Uostalom, oni već sve znaju, i kako treba kašljati u lakat i kako se pozdraviti nogom. Svi poštuju pravila i sad će napokon moći raditi samostalno kaže nam Marija Mapilele, učiteljica razredne nastave iz samoborske Osnovne škole Bogumila Tonija. I ispred jedne od najvećih škola u Splitsko-dalmatinsk­oj županiji, Osnovne škole Kraljice Jelene u Solinu, okupilo se jučer ujutro mnogo djece.

Ovu školu u prva četiri razreda inače pohađa više od 500 učenika, a u ovome trećem povratku u škole od prošle jeseni okupilo se gotovo 300. Disciplini­rano su stajali u pravilnim razmacima dok su ih učiteljice pripremale za ulazak u školsku zgradu. Djeca su na ulazu brisala cipele na posebno pripremlje­noj podlozi, potom na pranje ruku i tek onda u razred. A djeca kao djeca, sretna su i nasmijana, vesele se povratku u klupe, čuje se veseli žamor: - Juhuuu, vraćamo se u školu!

I škola je spremna, sve je organizira­no prema najnovijim uputama epidemiolo­ga. Na ulazu su dezinfekci­jska

‘UMORNI SMO OD ONLINE NASTAVE’

sredstva, svim djelatnici­ma škole se mjeri i temperatur­a. Djeca prolaze kroz posebne koridore, prvi razredi na jedan ulaz, drugi na sljedeći i tako redom.

Žamor je uskoro utihnuo, počela je nastava i sve izgleda kao nekad. - Sretni smo što su nam se djeca vratila, njih više od 60 posto. Umorni smo od online nastave, svi su bili po cijele dane pred računalima i televizori­ma. Žao mi je jedino što se nisu vratili i osmaši, mislim da je njima to potrebno prije polaska u srednje škole. Ali taj šušur, taj hihot djece koji smo jutros doživjeli nakon mnogo vremena baš nas je razveselio - rekla nam je ravnatelji­ca Vesna Ružić.

Ni u Osijeku nema straha, a djeca su se s osmijehom vratila u škole. U Osnovnoj školi Augusta Šenoe na nastavu je stiglo 130 učenika, koliko ih i ima u razrednoj

nastavi.

“U VRTIĆIMA I ŠKOLAMA JEDNAKO JE SIGURNO KAO I KOD KUĆE’

Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a

 ??  ??
 ??  ?? UČIONICA U VRTU
Škole koje imaju vrtove i dvorišta dio sati drže na otvorenom
UČIONICA U VRTU Škole koje imaju vrtove i dvorišta dio sati drže na otvorenom
 ??  ??
 ??  ?? SVI U ŠKOLU Blaženka Divjak poziva sve roditelje da pošalju djecu
na nastavu
SVI U ŠKOLU Blaženka Divjak poziva sve roditelje da pošalju djecu na nastavu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia