24sata

Mačićima je Bleki ko tata i mama

LJUBAV U VELIKOJ GORICI Dva mačića ostala su siročići. Naišao je čuvar dvorišta Bleki i onjušio ih. Mačići su rekli ‘mjau’, a on ‘vau’...

- Piše: MAJA KRIŠTAFOR

Bleki je preuzeo glavnu brigu o mačićima. Pazi ih, kupa, bodri ih da se kreću i pazi na svaki njihov korak u dvorištu. Vrlo je odgovoran i sretan kad je oko njih, ispričala je njegova vlasnica Jelena (52) iz Velike Gorice.

Naime, njihovu je obitelj prije nekoliko tjedana pogodila tragedija.

- Prošle godine u studenom udomili smo macu lutalicu, zvali smo je Maca i postala je prava članica naše obitelji. Voljela se igrati s mojim unucima, a vrijeme je provodila igrajući se sa susjednom mačkom, svojom prijatelji­com, preko ograde - opisuje Jelena. Ali Maca je, samo dva tjedna nakon što je omacila dva mačeta - brata i sestru, poginula ispred kućnog praga. - Ispred kuće je prometna cesta. Maca je poslije ručka izašla kroz ogradu i pregazio ju je auto. Bili smo shrvani - kaže.

MACA JE STRADALA ISPRED KUĆE

Brigu o mačićima podijelili su sa susjedom.

- Pitali smo veterinare kako ih moramo paziti, kupili smo bočice i mlijeko u prahu za mace. Naizmjenič­no smo ih hranili i brinuli se o njima - priča. A onda je početkom travnja u obitelj ušao pas Bleki.

- Dugo smo razmišljal­i o udomljavan­ju. Kako smo bili sad svi doma u vrijeme pandemije, odlučili smo da je pravi trenutak. Imamo veliko dvorište, koje smo posebno prilagodil­i za unuke, a za psa je veoma prostrano - opisuje Jelena.

Tako su zajedno odlučili nazvati Dumovec, a prvi susret s Blekijem potvrdio je da je on taj.

- Dugo smo gledali pse i prošli gotovo sve boksove. U zadnjem boksu bio je naš Bleki. Čim smo mu prišli, odmah se htio maziti i igrati s nama, veoma brzo nam je postao privržen - kažu. Ipak, kad je došao kući, on i Maca nisu se slagali.

- Bili su baš kao pas i mačka. Držali su se na distanci, a Maca je prvih nekoliko dana znala provesti na drvetu - smije se Jelena.

PRVI PUT JELI JEDNO KRAJ DRUGOG

Desetak dana kasnije Maca je dobila mlade, a Bleki i ona počeli su svoje pregovore o zajedničko­m životu. - Baš na dan kad je Maca poginula, Bleki i ona doručkoval­i su mirno jedno kraj drugoga. Muž je to slikao i objavio na društvenim mrežama, bili smo sretni što ipak lagano rade na svom prijateljs­tvu - kaže.

Kako su mačići postali siročići, Jelena ih je prije nekoliko dana iznijela na sunce.

- Bleki ih je iz daljine pažljivo gledao, a onda im se laganim korakom približio. Oko njih se jako pažljivo kretao, pazio je da na njih slučajno ne stane šapom, oprezno ih njušio. Bio je to stvarno divan prizor, baš kao da je osjetio da trebaju zaštitu - prepričava nam. Bleki je od tada s mačićima nerazdvoja­n.

- Postao im je prava dadilja. Mačići su još u kući, pa kad ih iznesemo, Bleki im se odmah približi i vrlo je sretan, a i mačići njega jako vole. Postali su prava mala obitelj - kaže.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia