24sata

SKORO IMA TIM

Fotografir­anje, loši i jeftini štosovi, puno prepucavan­ja i još više vrijeđanja... Da, počela je kampanja

- Pišu: S. KRNETIĆ, I. PANDŽIĆ

Ugodni nedjeljni razgovori. Stay tuned, napisao je Stjepo Bartulica na Facebooku uz fotografij­u s Miroslavom Škorom i Tihomirom Oreškoviće­m, bivšim premijerom s najkraćim stažem.

Budući da čelnik Domovinsko­g pokreta slaže tim za parlamenta­rne izbore 5. srpnja, postavilo se pitanje hoće li Orešković,

koji je u narodu ostao upamćen po izjavi da će služiti “hrvatskim građevinam­a”, biti njegovo novo pojačanje. Nagađanja su prekinuli iz Domovinsko­g pokreta. - Pozdravlja­mo razgovore sa svim akterima koji imaju ideju kako promijenit­i Hrvatsku nabolje, no to ne znači i da će svatko tko se fotografir­a s Miroslavom Škorom nužno postati dio platforme Domovinsko­g pokreta objavili su na Facebooku. Škoro je za dnevnik.hr objasnio kako se društvo s fotografij­e okupilo jer je Bartulica, koji je već dio pokreta, slavio rođendan. Kazao je i da je Tihomira Oreškovića tad vidio drugi put u životu i poručio kako on ni na koji način neće biti s njima na izborima. Još se čeka rezultat pregovara s vukovarski­m gradonačel­nikom Ivanom Penavom o zajedničko­m nastupu na izborima, nakon što je on istupio iz HDZ-a. Škoro je za to vrijeme u svoj tim doveo poznatoga kvizaša i putopisca Roberta Pauletića, koji je radnije bio s mostovcima, a s kojima se čelnik Domovinsko­g pokreta nije uspio dogovoriti. Škori nije uspjelo ni s Ninom Raspudićem, koji će na politički teren istrčati u jednoj od zagrebački­h jedinica kao neovisan kandidat na listi Mosta.

Za isti tim zaigrat će i njegova supruga Marija Selak Raspudić. Iako je Škoro želio okupiti što širu koaliciju, kako bi uzdrmao duopol HDZ-a i SDP-a, to mu nije uspjelo. Napustio ga jedan od najpoznati­jih hrvatskih vinara Ivan Enjingi jer to više nije politička opcija s kojom se želi poistovjet­iti. Zasmetala mu je koalicija s propalim političari­ma.

Posavec još ne otkriva s kim ide

Mirando Mrsić kritizira šefa SDP-a

Iako su ove izbore trebali obilježiti veliki blokovski savezi kako bi se spriječilo rasipanje glasova, do toga će doći u manjoj mjeri.

S lijeva i desna ostaju manje stranke ili savezi koji će “krasti” glasove HDZ-u, SDP-ovoj koaliciji i Škorinu Domovinsko­m pokretu. Liberalni centar ide na izbore prilično razjedinje­n, ako manje stranke ne prijeđu izborni prag od pet posto, ti glasovi će zbog metode preračunav­anja otići strankama koje osvoje najviše glasova. Most i Domovinski pokret idu odvojeno, pa će Škorina lista uzimati HDZ-u desnije birače, a Most Domovinsko­m pokretu dio konzervati­vnijih

Penava nakon što je napustio HDZ

Raspudić ni za Vladu HDZ-a ni SDP-a

birača. Na ljevici SDP za sada nije uspio ispregovar­ati suradnju u važnoj III. izbornoj jedinici s Matijom Posavcem. Najveća opasnost prijeti mu u četiri zagrebačke izborne jedinice, gdje lijeva oporba, koja se iskazala u Skupštini grada Zagreba, ide s platformom Možemo. SDP-ov bivši ministar Mirando Mrsić ide s Laburistim­a. Na glasače centra računa Stranka s imenom i prezimenom, koja je okupila dosta uglednih pojedinaca, a računaju na birače razočarane HDZ-om i SDP-om. HNS ide samostalno, a od liberalnih snaga su se udružili Pametno i Fokus. HSLS na čelu Darijem Hrebakom

Beljak uvjeren u pobjedu ljevice

Hrebak za partnere ima uvjete

mogao bi s HDZ-om. Dok se slažu karte na političkoj sceni, kampanja, iako nije ni službeno počela, već traje. Iz dosad viđenog jasno je da neće biti lišena udaraca ispod pojasa. Verbalna šamaranja su krenula, a posljednja su vezana uz Ninu Raspudića, koji ne zna u kojoj će se izbornoj jedinici kandidirat­i jer “lovi Jandrokovi­ća”. Na društvenim mrežama Jandrokovi­ć piše: - Nisam gledao. Bio sam kod kćeri na ručku. Naime, imam troje djece... s istom ženom. Naime, Raspudić ima dvoje djece s dvije žene. Na Raspudića se obrušio i Krešo Beljak (HSS) jer se požalio na tretman u medijima, zbog izbora fotografij­a.

- Stavili mu ružnu fotku gdje kuglu baca, umjesto da su stavili neku drugu, konzervati­vniju. S vjenčanja u crkvi, na primjer - napisao je. ‘Nisam primijetio da je gospodin (Raspudić, op. a), dok je bio izvan politike i kritike, štedio bilo koga u politici, pa pretpostav­ljam da neće valjda prvi dan zaplakati’. Komentar je to Plenkovića na reakciju Jandrokovi­ća, koji je “ispod pojasa udario” na Raspudića. - Pročitajte što je pisao o Jandrokovi­ću i meni. Kad to vidite, onda ćete znati o čemu govorim. Riječ je o licemjerst­vu, to je bit Jandrokovi­ćeve poruke - kazao je premijer.

“HAJ’MO SE DO 2. LIPNJA BAVITI POSLOM, POSLIJE ĆEMO RAZOVARATI O IZBORIMA”

“SDP-OV MODEL POLITIČKOG RECIKLIRAN­JA NEMA BUDUĆNOSTI”

“OSNOVAT ĆEMO NEZAVISNU STRANKU I VJEROJATNO ĆEMO NA LISTU SA ŠKOROM”

“IMAM INTERNE PODATKE PREMA KOJIMA JE PLENKOVIĆ BLIŽE OPORBI NEGO JA”

“JA U POLITICI NISAM TRGOVAC. MOGLI SMO SE PRODATI HDZ-U, ALI NISMO”

“PREGOVORI TRAJU. OSIM S HDZ-OM RAZGOVARAM­O S JOŠ NEKOLIKO STRANAKA”

 ??  ?? Tihomir Orešković u vrijeme prve vlade HDZ-a i Mosta bio je nestranačk­i premijer osam mjeseci
Tihomir Orešković u vrijeme prve vlade HDZ-a i Mosta bio je nestranačk­i premijer osam mjeseci
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia