24sata

POKVARENI POLICAJAC

Iznuđivao čovjeka zbog 500 eura. Htio mu je uzeti više od 150.000 kn

- Piše: HELENA TKALČEVIĆ

Moraš mi dati 22.000 eura. Svakih deset dana isplaćivat ćeš mi 5000 eura. Ako to ne učiniš, ubit ću ti obitelj, prijetio je zagrebački policajac (44) muškarcu od kojeg je iznuđivao novac.

Policajac je osumnjičen da je s trojicom mladića iznuđivao novac od dvojice muškaraca, a privremeno je udaljen iz službe zbog sumnje u težu povredu službene dužnosti te će se protiv njega pokrenuti disciplins­ki postupak. Dvojicu osumnjičen­ika (19, 28) policajci su uhitili 20. svibnja u kafiću u Sv. Ivanu Zelini tijekom primopreda­je novca, a ubrzo zatim uhitili su i mladića (19) te policajca. Sve je započelo u listopadu 2019. nakon što je muškarac 19-godišnjaka i 28-godišnjaka tražio da mu posude 500 eura.

- Pazi, morat ćeš sutra vratiti duplo - upozorili su ga. No zbog loše financijsk­e situacije žrtva nije mogla vratiti novac. Mjesec dana kasnije, iznuđivači su žrtvu doveli kod javnog bilježnika pod izlikom da mora samo potpisati osiguranje povrata novca. Tamo je potpisao dvije bjanko zadužnice prema kojima 28-godišnjaku duguje čak 150.000 ka. Nakon potpisivan­ja, ovaj mu je zaprijetio da ima rok od tjedan dana da vrati 150.000 kuna. Krajem studenog 2019. kontaktira­li su i starijeg člana njegove obitelji kojeg su tražili da dug, koji je već narastao na više desetaka tisuća kuna, plati do kraja prosinca. Krajem travnja žrtvu je kontaktira­o drugi 19-godišnjak te ga, pod izlikom da želi kupiti njegov mobitel, odvezao autom na parkirališ­te trgovačkog centra. Tamo su ih čekali 19-godišnjak i muškarac za kojega će se kasnije utvrditi da je policajac. Tamo je policajac prijetio žrtvi, a kako bi pokazao da misli ozbiljno, policajac je izvadio pištolj i mahao njime pred žrtvom. Zatim mu je stavio metak u džep jakne i zaprijetio da to slučajno ne prijavljuj­e policiji. Nastavili su žrtvu nazivati i tijekom svibnja ove godine tražeći novac i prijeteći da će ga zvati “tip s pištoljem”, odnosno policajac. On ga je doista nazvao i tražio 22.000 eura, no na telefon mu se javio član uže obitelji žrtve. I njemu je zaprijetio. Nakon posljednje­g poziva žrtve su se obratile policiji, koja je iznuđivači­ma priredila klopku. Dežurni sudac istrage Županijsko­g suda u Zagrebu svoj je četvorici odredio istražni zatvor kako ne bi pokušali utjecati na svjedoke ili ponovili kazneno djelo.

• Iznuda je počela u listopadu 2019. kad je muškarac od mladića posudio 500 eura

• Mjesec dana kasnije žrtva potpisuje bjanko zadužnicu na 150.000 kn

• U prosincu dug raste na desetak tisuća kuna i iznuđivači prijete žrtvi da mora što prije platiti

• Policajac u travnju ove godine prijeti žrtvi da mu mora dati 22.000 eura

• Prijetnje ne prestaju, a u svibnju ove godine policija postavlja klopku i uhićuje iznuđivače

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia