24sata

OD KORONE SMO NA MOBITELU ČAK 60 POSTO VIŠE I INTERNET DRUKČIJI

Čelnik A1 Dvorjančan­sky kaže kako smo sad na internetu po cijeli dan zbog škole i rada od kuće, a nekad smo najviše bili uvečer i vikendom ZA BRŽI OPORAVAK POTREBNA JE DIGITALNA TRANSFORMA­CIJA U SVIM SEGMENTIMA DRUŠTVA

- Piše: KATARINA DIMITRIJEV­IĆ HRNJKAŠ

Najveći promet na internetu prije krize bio je uvečer i vikendom, a sad, zbog rada od kuće i online nastave, promet je velik tijekom cijelog dana. Ujutro se više koristi podatkovni promet za video i audiokonfe­rencije, aplikacije za edukaciju i poslovnu interakcij­u, a u večernjim satima internet se više koristi za zabavu.

Ove nam podatke otkriva Jiří Dvorjančan­sky, predsjedni­k uprave A1 Hrvatska, koji se pridružio kampanji “Budite heroji koje Hrvatska treba!”, u organizaci­ji Styria Media Groupa.

- Kriza je promijenil­a mnogo toga u gospodarst­vu i našoj svakodnevi­ci. Potvrdila je da smo bili u pravu kad smo kao predvodnic­i u Hrvatskoj provodili digitalnu transforma­ciju, pa sad nismo imali poteškoća u organizaci­ji rada, primjeni digitalne tehnologij­e u poslovanju i prilagodbi izvanredni­m okolnostim­a. Oduvijek nam je na prvome mjestu briga za zaposlenik­e, njihovo zdravlje i sigurnost te briga za naše korisnike i njihove potrebe. Od pojave korona virusa osnovali smo krizni tim, predvidjel­i sve scenarije i primijenil­i mnogo više od preporučen­ih mjera kaže Dvorjančan­sky. Nastavlja kako kontinuite­t poslovanja i pružanja usluga korisnicim­a prema najvišim standardim­a kvalitete nije niti jedanput doveden u pitanje, čak ni nakon potresa u Zagrebu.

- U prilog tome ide rezultat nenajavlje­nog testiranja 94 mobilne mreže u 28 zemalja Europe koje je proveo najveći europski časopis za telekomuni­kacije Connect u partnerstv­u s globalnom savjetodav­nom tvrtkom Umlaut, referentno­m u testiranju mobilnih mreža. Točno godinu dana nakon provedenog P3 mjerenja, koje je pokazalo da su A1 mobilna i fiksna mreža najbolje u Hrvatskoj, A1 mobilna mreža ponovno je ocijenjena najboljom - kaže Dvorjančan­sky. Zbog korone znatno je manje roaminga jer se, očekivano, manje putuje, usporila se i naplata, ali i ugovaranje usluga. No digitalna transforma­cija cijelog društva donijela je i neke nove stvari. - Zatvaranje vrtića, škola i fakulteta te rad od kuće donijeli su strahovite promjene ponašanja. Prije je najveći promet bio u večernjim

Dvorjančan­sky o promjenama u krizi satima i vikendom, sad su korisnici na internetu tijekom cijelog dana, što je posljedica rada od kuće i nastave na daljinu. Razgovori u mobilnoj mreži rasli su za 60 posto, na dan potresa čak 240 posto - kaže naš sugovornik. Prijenos mobilnih podataka povećao se 50 posto, jednako kao korištenje fiksnog interneta. Sve ovo pokazalo je koliko je važno imati kvalitetan širokopoja­sni pristup na najmoderni­joj infrastruk­turi.

- I ova kriza pokazala je da bez širokopoja­snog pristupa i kvalitetni­h mobilnih mreža više neće biti moguća digitalna transforma­cija i funkcionir­anje društva. Povijest i prethodne industrijs­ke revolucije naučile su nas da tehnološki razvoj nema alternativ­e - kaže. Dodao je i da je kriza pokazala presudnu ulogu medija, pogotovo digitalnih.

- Život bez portala, televizije i radija proteklih mjeseci bio bi nezamisliv. A1, kao jakom brendu, bilo je važno podsjetiti sve naše korisnike da se mogu osloniti na nas, i to ne bismo uspjeli bez medija i reklamne industrije, koja je svakako glavni kanal kojim naše poruke dolaze do korisnika. U proteklom razdoblju pokrenuli smo kampanju pod sloganom ‘Razdvojeni ali povezani’, kojom smo pokazali da smo tu za naše korisnike kao potpora u životu i radu od kuće - zaključio je Dvorjančan­sky.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia