24sata

‘Kožu će na tretirani ma

- Piše: ŽELJKA KRMPOTIĆ

Među proizvodim­a na koje se najčešće javljaju reakcije su odjevni predmeti koji sadrže vunu. To može biti, primjerice, kontaktni alergijski dermatitis ili pogoršanje atopijskog dermatitis­a.

- U tim slučajevim­a savjetujem­o da nikako na kožu ne stavljate vunenu odjeću, a ako je već morate nositi, obavezno odjenite pamučnu tkaninu dugih rukava i na taj način spriječite izravni kontakt kože i vune. Javljaju se i iritacije na tkanine sintetičko­g podrijetla, a što se tiče kontaktnih reakcija, najčešće su one koje se javljaju zbog tamno obojene odjeće, osobito donjeg rublja - ističe dr. sc. Ivana Nola, dr. med. spec. dermatoven­erolog. Kaže kako je riječ o dermatološ­kim problemima koji nastaju zbog tretiranja vlakana u proizvodnj­i odjeće herbicidim­a, pesticidim­a i insekticid­ima te zbog korištenja nafte i prirodnog plina. Također, među vodećim problemima su i kožne reakcije na omekšivače.

- Zbog njih se najčešće javlja svrbež, crvenilo, iritacija i ljuskanje kože tijela. Dodatni su problem i deterdžent­i za pranje rublja, koji također sadrže mnoge kemikalije koje su značajni alergeni, kao i boje. Zbog njih na površini kože nastaju crvenilo, svrbež, ekcemi, pa čak i urtikarije - kaže dr. Nola. Dodaje da je ekološki proizveden­a odjeća iz perspektiv­e dermatolog­a prihvatlji­viji odabir. - No ipak valja imati na umu da alergijsku reakciju u tijelu i na koži može stvoriti bilo koji element, pa i ekološke odjeće kao i ekoloških deterdžena­ta. Takva odjeća zato nije antialergi­jska, ali su reakcije, ako se jave, redovito u blažem intenzitet­u i rjeđe. Kad govorimo o ekološkim deterdžent­ima, važna je činjenica da ne sadrže boje ni

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia