24sata

K ČUVA CIJELI EKOSUSTAV

- Piše: ŽELJKA KRMPOTIĆ

Hrvatska tvrtka Lacuna grupa, koja se inače bavi proizvodnj­om odjeće i opreme za sigurnost i zaštitu na radu, osmislila je posebnu kolekciju od organskog pamuka. Nude muške i ženske majice te ručnike.

- U želji da podignemo svijesti o ekologiji, održivosti, izvornosti i očuvanju prirodnih ljepota, naše BROKULA carewear kolekcije nazvali smo upravo po onome što nam je blisko i želimo sačuvati, a to su naše rijeke i otoci. Neretva i Krka, po kojima su ime dobile naše ženske majice, Lastovo i Vis, po kojima su ime dobile muške majice, te Kornati, kameno biserje Mediterana, po kojem smo nazvali naše BROKULA ručnike od organskog pamuka i Tencela - pojašnjava direktor tvrtke Zoran Šainović dodajući kako je kolekcija organskog pamuka nastala 2012. u suradnji s agencijom Bruketa&Žinić. Uzgoj organskog pamuka, nastavlja, pomaže očuvanju zdravog tla, ekosustava i ljudi jer je temeljen na prirodnim procesima, izbjegava umjetne intervenci­je i ne dopušta uporabu otrovnih kemikalija ili GMO-a.

- Global Organic Textile Standard, GOTS, za preradu tekstila daje sigurnost za očivanje zdravlja kože, ispunjava zahtjeve prema pH vrijednost­i i razini štetnih tvari. Preduvjet za uzgoj organskog pamuka je autentično sjeme prilagođen­o području i time otpornije na prirodne nametnike te prilagođen­o uvjetima uzgoja, što uvelike smanjuje potrošnju vode i energije - nabraja Šainović dodajući kako se u konvencion­alnoj proizvodnj­i pamuka koristi 16 posto insekticid­a te 7 posto pesticida.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia