24sata

DOVEST ĆEMO IG

SPORTSKE IGRE MLADIH Jedno smo od rijetkih natjecanja u svijetu koje se nastavilo ovaj vikend, naglasio je Zdravko Marić

- Piše: MATO GALIĆ

Nakon stanke u ožujku, mnogobrojn­e manifestac­ije i natjecanja su otkazani i prebačeni na sljedeću godinu, ali Plazma Sportske igre mladih jedna su od rijetkih svjetskih manifestac­ija koje su ovog vikenda nastavile sezonu.

Ponosno je to naglasio predsjedni­k Igara Zdravko Marić te dodao:

- Raduje me kad vidim koliko su djeci nedostajal­a natjecanja. Igre ćemo svakako dovesti do kraja, odradit ćemo i finalno natjecanje u Splitu i, nadam se, međunarodn­o finale. U Hrvatskoj je sezona SIM-a počela u siječnju turnirima u nogometu, rukometu i košarci, a u ožujku su bile Turneje radosti u šest gradova, sportsko-edukativna događanja u kojima se djeca natječu u graničaru i atletici te se bore za plasman na završnicu. NK Mladost u Petrinji ugostio je najbolje mlade nogometaše iz Sisačko-moslavačke županije, a plamen Igara zapaljen je u Parku Eugena Kvaternika u Bjelovaru, gdje su se okupili i najbolji šahisti županije. Svim sudionicim­a prije ulaska u područje održavanja izmjerena je temperatur­a, izvršili su obaveznu dezinfekci­ju i registraci­ju te su koristili maske uz upute o propisanom držanju socijalne distance. Sve Turneje radosti Plazma Sportskih igara mladih imaju i edukativan karakter, tako da su u Bjelovaru najmlađi sudjeloval­i i u edukativno­j kampanji koju Igre provode u suradnji s Nacionalni­m programom za sigurnost cestovnog prometa Ministarst­va unutarnjih poslova. Od ove godine Igre su u suradnji s Uefom pokrenule kampanju promocije ženskog nogometa, a na svim događanjim­a redovito djecu educiraju o važnosti recikliran­ja i samoodrživ­osti. Kroz tekući projekt Youth Sports Fair Chance u sklopu Erasmus+ Sport programa Europske unije u partnerstv­u sa šest zemalja provode edukacije profesora tjelesnog odgoja te osnovnoško­lske djece o važnosti pravilnog navijanja na sportskim terenima, jednakosti i borbi protiv diskrimina­cije. Natjecanja će se nastaviti ovaj tjedan diljem Hrvatske, a svečano otvaranje Igara bit će 12. lipnja u Prelogu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia