24sata

Struja skuplja zbog ove muljaže?

Zbog sređivanja dozvola i pogodovanj­a morat ćemo otkupljiva­ti znatno više struje od privatne vjetroelek­trane, po cijeni i više nego dvostrukoj od tržišne. Taj trošak na kraju ćemo platiti svi mi na računima za struju

- Pišu: I. PANDŽIĆ, B. MRVOŠ-PAVIĆ, N. ZAGORAC

Tri milijarde i 751 milijun kuna. Toliko ćemo svi mi platiti tvrtki C.E.M.P. za struju iz vjetroelek­trana kroz naše račune za struju.

Vlasnik tvrtke, hercegovač­ki poduzetnik Milenko Bašić, pod Uskokovom je istragom da je preko Josipe Rimac osigurao rješenja koja mu jamče dvostruko višu cijenu struje od tržišne. Dosad se samo nagađalo koliko ćemo platiti to nedjelo koje se stavlja na dušu Rimac, a sad su 24sata dobila točne količine proizvodnj­e i cijene od državne tvrtke HROTE. Pa je lako izračunati da ćemo im godišnje davati gotovo 268 milijuna kuna. Što u 14 godina daje iznos od 3,751 milijardu kuna. I što je još važnije, naknada koju svi plaćamo u cijeni struje vjerojatno neće biti dovoljna da pokrije sve povlaštene proizvođač­e električne energije, od kojih je C.E.M.P. najveći investitor. Izračunali su to i stručnjaci poput Nenada Kurtovića iz splitske udruge Potrošač. A potvrdili su i iz državne tvrtke HROTE, koja prikuplja naknadu, a zatim je koristi za otkup energije od privatnih investitor­a.

CIJENA DUPLO VIŠA

- Do kraja ove godine od strane HROTE-a neće biti predložena korekcija, odnosno povećanje predmetne naknade - odgovorili su nam iz te državne tvrtke.

Dakle, novca bi trebalo biti do kraja ove godine.

A onda će vjerojatno morati ići povećanje naknade. I to zato što inkriminir­ani vjetropark ne radi cijelu ovu godinu. Ukupna snaga je 142 megavata, a u svibnju je odobreno finalnih 80 megavata. Tvrtka C.E.M.P. će godišnje proizvodit­i 339.238 megavatsat­i, odgovorili su nam iz HROTE-a. A mi ćemo svaki od njih platiti 105 eura kroz naknadu. Trenutačna tržišna cijena jednog megavata je 49 eura, što znači da plaćamo dvostruko više od tržišne cijene. Uskok je u svojoj računici čak naveo manju cijenu nego što je stvarno plaćamo. Zaboravili su da se ona svake godine usklađuje s rastom potrošački­h cijena. Razlika između trenutačno tržišne cijene i one koju ćemo ukupno platiti kroz 14 godina je čak dvije milijarde kuna.

RIMAC KLJUČNA KARIKA

Naravno, ta razlika je podložna promjeni. Uskok tereti Rimac da je utjecala i na Tomislava Jurekovića, predsjedni­ka uprave nezavisnog regulatora HERA, da donese rješenja koja omogućuju C.E.M.P.-u da postanu povlašteni proizvođač iako tvrtka nije ispunila sve uvjete za njih. Također je Rimac u zamjenu za mito utjecala i na šefa Hrvatskih šuma, Krunoslava Jakupčića, da povuče negativna mišljenja koja su blokirala izdavanje uporabne dozvole investitor­u. Da im Rimac nije pomogla, prošli bi im rokovi, pa više ne bi mogli biti povlašteni proizvođač. - Time su omogućili da se cijena poveća s 43 eura po megavatsat­u na 94 eura i donijeli investitor­u nepripadaj­uću dobit - naveli su istražitel­ji.

 ??  ??
 ??  ?? PROSJEČNO KUĆANSTVO UPLATI 415 KUNA NAKNADE ZZA OBNOVLJIVE IZVORE, A NAJVEĆI DIO TOGA IDE ZA VJETROELEK­TRANE: MILIJARDA KUNA
PROSJEČNO KUĆANSTVO UPLATI 415 KUNA NAKNADE ZZA OBNOVLJIVE IZVORE, A NAJVEĆI DIO TOGA IDE ZA VJETROELEK­TRANE: MILIJARDA KUNA

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia