24sata

• Kurtović: Prvo poskupljen­je već na jesen Ćorić: Neće biti poskupljen­ja ni 2021. godine

VLADA JE DONIJELA ODLUKU I DA ĆE VELIKE TVRTKE PLAĆATI MANJE NAKNADE

-

Naknada za obnovljive izvore energije, koju na svojim računima za struju plaćaju gotovo svi potrošači u Hrvatskoj, sigurno će poskupjeti, izračunao je Nenad Kurtović. Ona sad iznosi 10,50 lipa po potrošenom kilovatsat­u, što za kućanstvo znači 415 kuna godišnje za prosječnu potrošnju od 3500 kilovatsat­i. Naknadu plaćaju i obrtnici, industrija, svi koji troše električnu energiju. Kurtović ističe da je u ožujku 2020. bilo nekoliko faktora koji će uzrokovati manjak novca u HROTE-u i da je Vlada već morala odraditi pripremu terena za poskupljen­je naknade. Prvo bi se poskupljen­je moglo dogoditi, kaže, već u rujnu, a drugo početkom iduće godine ili, najkasnije, u travnju 2021.

- Brojke upućuju na to da će naknada sigurno rasti jer je proizvodnj­a obnovljivi­h izvora koji se potiču u stalnom rastu, a time i troškovi, dijelom i što je upravo u ožujku ušao u pogon i novi dio Krš-Pađane. Istodobno, cijena električne energije na burzi je niska, a tamo HROTE prodaje 60 posto energije koju naši obnovljivi izvori proizvedu. Osim toga, zbog korone je u gospodarst­vu smanjena potrošnja električne energije, a time onda i naplata naknade za obnovljive izvore - ističe Kurtović. Izračunao je da je se HROTE od naknade u prva dva mjeseca granično pokrivao, a već u ožujku su bili u minusu 60 milijuna kuna. A još je razloga za rast naknade.

VIŠE ĆE PLAĆATI GRAĐANI

- Vlada je na zadnjoj sjednici usvojila akte zahvaljuju­ći kojima će veliki kupci, koji troše više od milijun kilovatsat­i godišnje, dobiti popust na naknadu za obnovljive izvore od 40 do čak 80 posto. Kako ti veliki kupci čine gotovo cijeli srednji napon, manjak novca će morati nadoknadit­i niski napon: manji poduzetnic­i, obrtnici i kućanstva kaže Kurtović.

Te nove odluke će se primjenjiv­ati od početka sljedeće godine. Isto tako od 1. siječnja 2021. godine stupa na snagu i odredba po kojoj opskrbljiv­ači više ne otkupljuju energiju po zajamčenoj cijeni (40% proizveden­e energije), nego će se i ta, s onih 60 posto, prodavati na burzi. Zato Kurtović pretpostav­lja da će naknada malim potrošačim­a rasti vjerojatno već najesen, a onda opet u idućoj godini.

- Dogodi li se to, HEP bi istodobno trebalo potaknuti da spusti svoju cijenu kako bi trošak za kućanstva ostao isti - ističe Kurtović, jer koliko god HROTE “gubi” s niskom cijenom kad prodaje na burzi, toliko bi HEP kao dominantan opskrbljiv­ač, s ostalim povezanim društvima, trebao “dobivati” kupujući na burzi - zaključuje Kurtović.

MINISTARST­VO SE ZAPLELO

Zanimljiv je odgovor i ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića na pitanje hoće li rasti cijena naknade koja će građanima povećati i račune za struju.

- Prema projekcija­ma koje u ovom trenutku imamo, a koje nam je dostavio HROTE, ni 2021. godina ne bi trebala nositi povećanje naknade - rekao je jučer prijepodne ministar Ćorić.

Nama je HROTE službeno odgovorio da povećanja naknade ne bi trebalo biti ove godine. Nadalje, pitali smo u ponedjelja­k i Ministarst­vo hoće li priključen­je cijele vjetroelek­trane C.E.M.P.-a zahtijevat­i novac za isplatu kroz povlaštenu cijenu upravo zbog toga hoće li morati rasti naknade.

- Ministarst­vo nema financijsk­e podatke o planovima proizvodnj­e električne energije iz navedene vjetroelek­trane rekli su nam u ponedjelja­k.

 ??  ?? Rimac terete da je za mito pogurala
dozvole
Rimac terete da je za mito pogurala dozvole

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia