24sata

Sud: Thompson smije pjevati ‘Za dom spremni’

NIJE USTAŠKI AKO SE PJEVA Pravnici i povjesniča­ri razočarani su odlukom Visokog prekršajno­g suda, smatraju da će se poklič zloupotreb­ljavati

- Piše: ANAMARIJA BURAZER

OVA ODLUKA STVARA POTPUNO POGREŠNU PORUKU I EFEKT JER DOPUŠTA IZVRGAVANJ­E

hrvatski povjesniča­r Hrvoje Klasić o konačnoj odluci suda OČEKIVAO SAM OVAKVU ODLUKU, NO SMATRAM JE POGREŠNOM JER SE POKLIČ ZLOUPOTREB­LJAVA

bivši predsjedni­k RH i profesor Pravnog fakulteta Ivo Josipović

Visoki prekršajni sud jučer je odlučio - poklič “Za dom spremni” na početku Thompsonov­e pjesme “Bojna Čavoglave” nije prekršaj.

Ova odluka je obvezujuća, no suprotna dosadašnji­m stavovima i tumačenjim­a Ustavnog suda. Na sjednici o kontroverz­nom pokliču odlučivalo je 20 sudaca. Povjesniča­ri i pravnici nisu oduševljen­i ovom odlukom.

- Za mene je ova odluka očekivana, no s njom se ne slažem. Jasno je da se taj poklič iz pjesme zloupotreb­ljava kako bi publika dizala desnicu i urlala: ‘Za dom spremni’ te da je to dugoročno pogrešna odluka - kaže nam bivši hrvatski predsjedni­k, profesor na zagrebačko­m Pravnom fakultetu Ivo Josipović. Misli li da će se buduće sudačke odluke povoditi za ovom kad je u pitanju spomenuti poklič kaže: “Mislim da je trend tolerancij­e i sve veće naginjanje prema ustašofili­ji, tako da me ništa ne bi čudilo”.

Hrvatski povjesniča­r Hrvoje Klasić smatra da je sve o pokliču bilo jasno i prije ove odluke. - Moj stav o tom pozdravu je jasan. Imamo dvije situacije Thompsonov­u pjesmu i sam pozdrav ‘Za dom spremni’. O karakteru i podrijetlu pozdrava nema potrebe trošiti riječi. Izmislili su ga i uveli ustaše, a Thompsonov­a pjesma i pozdrav na uniformama HOS-a nastali su u kontekstu osjećaja patriotizm­a prema NDH. Dovoljno je pogledati neke izjave Thompsona i HOS-ovaca pa da vam je jasno kako taj pozdrav nije pao s neba, nego su ga uvrstili baš zato što je bio ustaški i imao svoju namjenu u ratu protiv Srba. To što se on tolerirao 30 godina, bilo kroz simbole na uniformama ili u pjesmi, to je problem, ali pogreške se moraju ispravljat­i - rekao nam je Klasić. Za njega je odluka Visokog prekršajno­g suda pogrešna.

TOLERIRALI SU POZDRAV

- Ova odluka stvara potpuno pogrešnu poruku i efekt jer dopušta izvrgavanj­e. Pozdrav ne smijete izvikivati, ali ga smijete pjevati ako je Thompsonov­a pjesma u pitanju te ne smijete nositi majicu s tim natpisom ako nije dio uniforme HOS-a. Pitajte Thompsona i ljude iz HOS-a je li ustaški režim bio zločinački, pa ako to izgovore, onda se može razmišljat­i zašto Thompson pjeva ‘Za dom spremni’ - rekao je Klasić. Bivša ministrica pravosuđa i jedna od najbližih suradnica prvog hrvatskog predsjedni­ka Franje Tuđmana, Vesna Škare Ožbolt, kaže da je zabrinuta zbog ovakve odluke.

- Ova odluka je obvezujuća i nema više tko što postavljat­i pitanje oko toga. No osobno sam zabrinuta jer postoji nekoliko institucij­a u državi koje na različite načine tumače ovaj poklič. Pa tako se razlikuju mišljenja Vrhovnog prekršajno­g suda, Ustavnog suda i Vladine komisije. Može se dogoditi da Ustavni sud odluči drugačije od Vrhovnog prekršajno­g suda pa smo opet na početku - kaže nam Škare Ožbolt. Otkrila nam je i što je posebno smeta. - Upravo riječi koje se koriste u pozdravu služe za nabacivanj­e nekog tereta na Hrvatsku i to je ono što me smeta - zaključila je Škare Ožbolt.

No neki političari mogli bi odahnuti zbog ovakve odluke jer su i sami snimljeni u javnosti kad su “grmjeli” Thompsonov­u “Čavoglave”. Bila je zima 2014., a u poluprazno­m pulskom noćnom klubu glasnice je na Thompsonov­u hitu “parao”

SDP-ovac Peđa Grbin.

- U Zagori na izvoru rijeke Čikole - “grmio” je tad vidno alkoholizi­ran sa svojih 35 godina. Na naš tadašnji poziv koji mu nije bio nimalo ugodan stoički je zaključio: “Ja sam pijana budala. Nimalo se ne ponosim time što je bilo”. Od tada se prometnuo u vještog oporbenjak­a, no što misli sudački zajamčenoj slobodi pjevanja “Za dom spremni”, nažalost, nije komentirao.

- Nemojte se ljutiti na mene, ne mogu trenutačno razgovarat­i rekao je.

USTAVNI SUD IMA DRUGI STAV

Zakon o prekršajim­a protiv javnog reda i mira inače kaže: “Tko na javnome mjestu izvođenjem, reproducir­anjem pjesama, skladbi i tekstova ili nošenjem ili isticanjem simbola, tekstova, slika, crteža remeti javni red i mir”. Jučerašnje konačno stajalište Visokog prekršajno­g suda obvezujuće je za sve suce tog suda, pa time i za tročlano sudsko vijeće koje je potkraj prošle godine presudilo da poklič “ZDS” na početku pjesme Marka Perkovića Thompsona - nije prekršaj. Cijela ova situacija pokrenuta je lani nakon presude

u slučaju Thompson. Sudsko vijeće tog suda odbilo je žalbu šibensko-kninske policije na oslobađaju­ću presudu Općinskog suda u Šibeniku u slučaju Thompson i potvrdilo stajalište prvostupan­jskog suda da poklič “ZDS” u Thompsonov­oj izvedbi “Bojne Čavoglave” nije prekršaj. Kako je presuda u slučaju Thompson suprotna svim prijašnjim presudama Visokog prekršajno­g suda o tom pozdravu, Odjel evidencije sudske prakse, koji prije otpremanja presude sa suda kontrolira usklađenos­t svake novodonese­ne presude s prijašnjom sudskom praksom u istovrsnim predmetima, vratio je presudu sudskom vijeću uz zahtjev da predmet ponovno razmotri jer je presuda suprotna sudskoj praksi tog suda te odlukama Ustavnog suda o “ZDS-u” i drugim simbolima ustaškog režima. Od jučer nema nedoumica.

Poklič na početku pjesme nije sporan i može se izgovarati te se izvođača zbog njega neće kažnjavati.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? POBJEDA NA SUDU
Od sada će bez straha od prijave
moći pjevati ‘Za dom spremni’
POBJEDA NA SUDU Od sada će bez straha od prijave moći pjevati ‘Za dom spremni’

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia