24sata

RESTART: RECITE NA IZBORIMA NE LOPOVSKOJ VLADI

POČELO JE Plenković očekuje procesuira­nje afera SDP-a, Bernardić uzvraća da huškanjem institucij­a želi prikriti korupciju u HDZ-u

- Piše: SNJEŽANA KRNETIĆ

Neprihvatl­jivo je huškanje institucij­a progona na SDP ne bi li se prikrila korupcija u HDZ-u. Pozivam građane da na izborima kažu ne lopovskoj Vladi!

Odgovor je Davora Bernardića (SDP) na izjave premijera Andreja Plenkovića (HDZ) koji je ranije izjavio kako od policije i DORH-a očekuje i procesuira­nje afere vezane za SDP.

- SDP godinama upozorava na korupciju, a tri godine nije bilo nikakvog procesuira­nja. To je za normalnu demokratsk­u zemlju neprihvatl­jivo - uzvratio je Bernardić. Podsjetimo, premijer je nedavno u svojoj izjavi kao recentan primjer za postupanje represivno­g aparata naveo javnu nabavu oko Europske prijestoln­ice kulture u Rijeci. - Očekujem iste aršine za sve, a ne vidim nikakve spektakula­rne akcije - ustvrdio je premijer Plenković.

U javnosti su ga prozvali da želi utjecati na DORH, a tu je tezu Plenković odbacio. - Rekao sam samo da treba imati ista pravila za sve, to nije pritisak - ustvrdio je. Restart koalicija je jučer predstavil­a gospodarsk­i program, a Bernardić je ustvrdio da Vlada opterećena aferama ne može ponuditi gospodarsk­i oporavak. Afere oko Ine i vjetroelek­trana za njega su izdaja nacionalni­h interesa. U lijevoj koaliciji uvjereni su da je njihov program podloga za nužnu transforma­ciju kako bi Hrvatsku učinili boljim mjestom za život. Šef SDP-a rekao je da je zemlja gospodarsk­i zaostala i prije korona krize te da je epidemija samo pogoršala sve pokazatelj­e. - Vlada ostavlja zemlju s padom BDP-a više od 10 posto i deficitom od 25 milijardi kuna te gospodarsk­om situacijom gorom nego u vrijeme Ive Sanadera - ustvrdio je. Vlada, kaže, nije adekvatno odgovorila na krizu, a HDZ je, kako bi pobjegao od odgovornos­ti, pobjegao na izbore. Plan im je produljenj­e mjera za očuvanje radnih mjesta, ali i zakonski urediti moratorij na otplatu kredita na 12 mjeseci te donijeti zakon o obnovi potresom oštećenih zgrada u Zagrebu. Transforma­cija gospodarst­va uključuje reindustri­jalizaciju zemlje i digitaliza­ciju, jačanje poslovne klime, porezno rasterećen­je te omogućavan­je otvaranje novih, kvalitetni­h i bolje plaćenih radnih mjesta. Tu su i ulaganja u istraživan­je i razvoj te zelenu transforma­ciju. - Spremni smo preuzeti odgovornos­t jer imamo najbolji i najjači tim te od prvog dana znamo što treba učiniti - poručio je Bernardić.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia