24sata

PRELETIO U SEST SATI 209,6 KM... Dario Habek je državni prvak u glidingu, letenju uz pomoć zračnih struja i vjetra

- Piše: ŽELJKO RUKAVINA

Kad letite na daljinu, gledate ptice, posebice jastreba, gdje je on i koliko brzo leti. Isto tako, i jastreb prati nas. Ako vidi da mi idemo brže od njega, što znači da je topla struja kod nas bolja, onda nam se pridružuje. I obrnuto, mi prilazimo njemu ako je brži.

Kaže nam tako Damir Habek, 52-godišnji informatič­ar iz Ivanca nadomak Varaždinu, koji već 23 godine leti s pticama. Prije 21 dan oborio je državni rekord u glidingu, slobodnom letenju na

BRZINA: 36 KM/H Habek je poletio kad je temperatur­a na zemlji bila 25 stupnjeva, a na visini od oko 1500 metara spustila se na 8 stupnjeva. To je bila idealna razlika u temperatur­i koja ga je dizala šest metara u sekundi.

VARAŽDIN krilu samo uz pomoć zračnih struja i vjetrova. U punih šest sati preletio je 209 kilometara, leteći od Ravne Gore, kraj Trakošćana, pa do predgrađa Đakova. “Otisnuo“se u 12.30 sati i u 18.30 sati spustio pred Đakovom, a letio je prosječnom brzinom od 36 km/h. To je njegov peti državni rekord u dužini leta.

- Letio sam na prosječnoj visini od 1300 metara, a uvjeti su bili sjajni. Kod nas je teško zbog vjetrova i klime pronaći uvjete za dulji prelet. Bitan je topli zrak radi uzgona koji zagrijavaj­u veće homogene cjeline. To su oranice, vinogradi... Asfalt zagrijava isto tako zrak, ali je on za nas nekoristan

jer se

ĐAKOVO rasprši u balonima - pojašnjava nam Habek. Objašnjava nam kako su idealni uvjeti za gliding u proljeće, kad se temperatur­a tla počne dizati prema zraku. To su termički stupovi koji su dovoljno visoki i snažni da mogu podići letača u zrak. Uz opremu, koja podrazumij­eva kompas i GPS, potrebno je mnogo treninga kako bi čovjek naučio po oblacima prepoznava­ti kakva je gdje temperatur­a. Posebice to iskustvo dolazi do izražaja kad nema oblaka. Vodi se račun o svakom detalju. Kako kaže, uz razgovore s pticama, letači znaju da je “lift” dobar ako je miris s obližnjih farmi intenzivan na 2000 metara.

Sve bolja oprema uključuje i sve naprednija krila pa se tako s najboljom Finesom, kako ih

zovu, danas može na visini od 1000 metara preletjeti 10 kilometara. No to su samo orijentaci­jski podaci jer su treninzi najvažniji. Pravi je osjećaj onaj koji se dobije letenjem od najmanje 100 sati godišnje, i tako deset godina. I onda je sve moguće, pojašnjava naš sugovornik.

Habek nastupa i za reprezenta­ciju Hrvatske te su tu nešto stroža pravila nego u rekreativn­om letenju. Ima iskustvo tri europska i tri svjetska nastupa. - Svi koji jednom polete uvijek se vraćaju jer je to jako zabavno. Leti se uz pomoć sila prirode. Nema motora, nema ničega što bi čovjeku pomoglo da se što dulje održi u zraku, i stoga je to sjajan osjećaj. Sam sa suncem, vjetrom i pogledom kakav u tišini imamo samo mi i ptice - zaključuje državni rekorder u letu na daljinu.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia