24sata

Austrijanc­i: Normalni odmor u Hrvatskoj zasad nije na vidiku...

LABAVO PREMA SUSJEDIMA Tri dana zaredom kod nas nije bilo novozaraže­nih, ali Austrijanc­i nam očito ne vjeruju te će o putovanju prema nama tek odlučivati

- Pišu: M. ARSLANI, K. D. HRNJKAŠ

Austrijske vlasti od četvrtka ukidaju sve zabrane prelaska granice sa susjednim državama, izuzev s Italijom, pa svi koji dođu iz tih zemalja neće više morati u karantenu i na testiranje na korona virus.

Mjere popuštaju prema Njemačkoj, Lihtenštaj­nu, Švicarskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Češkoj i Mađarskoj. Izvijestio je o tome jučer njihov ministar vanjskih poslova Alexander Schallenbe­rg. Moguće da sredinom lipnja mjere popuste i s Italijom, ali ne i prema nama. - Normalni odmor u Italiji ili Hrvatskoj zasad nije na vidiku. Morate biti strpljivi - rekao je i zaključio da “globalno gledajući, mi smo i dalje usred pandemije”.

A istodobno je u Hrvatskoj prošlo gotovo sto dana od prvog slučaja zaraze. Jučer je, pak, bio treći dan zaredom bez novih slučajeva. Šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak ranije je rekao kako mora proći 14 dana zaredom bez novih slučajeva kako bi proglasili pobjedu. Trendovi i pokazatelj­i idu u korist Hrvatske - jučer je bilo 55 aktivnih slučajeva, od 2246 ukupno zaraženih, oporavilo se 2095 pacijenata. Njih 103 je, nažalost, preminulo. Novih “domaćih” slučajeva više nemamo i sve upućuje na to da je virus oslabio te je činjenica da se gotovo svi ponašaju kao da virusa uistinu više nema. Podsjetimo, prvi slučaj zaraze bio je 25. veljače, a vijest o prvom zaraženom u Hrvatskoj objavio je premijer Andrej Plenković. Bio je to mladić koji je bio na utakmici Atalante i Valencije u Milanu. U Italiji je bio od 19. do 21. veljače s djevojkom. Dan nakon prvog slučaja, 26. veljače, potvrđeno je da je korona virusom zaražen i njegov brat blizanac. U noći na 18. ožujka preminuo je prvi zaraženi pacijent.

 ??  ?? KARANTENA PREMA HRVATSKOJ Tko dolazi od nas u Austriju, i dalje
mora u izolaciju te na testiranje
KARANTENA PREMA HRVATSKOJ Tko dolazi od nas u Austriju, i dalje mora u izolaciju te na testiranje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia