24sata

Ministarst­vo rada ispravlja grešku Mirovinsko­g...

ZABORAVNI HZMO Nisu se uopće sjetili da postoji i e-Građani sustav, u kojemu je moguće izračunati buduću mirovinu

- Piše: BOJANA MRVOŠ PAVIĆ

NIKAKVO ČUDO DA SAMO OKO 750 TISUĆA GRAĐANA KORISTI SUSTAV E-GRAĐANI. ČAK GA SE NI INSTITUCIJ­E NE SJETE

Kod Josipa Aladrovića ispravljaj­u HZMO

Štošta u hrvatskim institucij­ama treba reformirat­i, to je jasno. Primjerice, same bi institucij­e trebale naučiti čemu služe i što sve građanima nude. Ali neke, čini se, zaboravlja­ju koje sve usluge imaju na svojem “lageru”.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) pitali smo može li zaposlena osoba koja još ne zadovoljav­a uvjete za mirovinu, ako želi, dobiti informativ­ni izračun buduće penzije. Primjerice, netko ima 50 godina, 25 godina staža i želi znati, barem okvirno, koliko će mu mirovina iznositi jednoga dana. Odgovor koji smo od Zavoda dobili kaže da se takav izračun zatražiti može najranije godinu dana prije ispunjavan­ja uvjeta i namjere odlaska u mirovinu. Dakle, ako za izračun pitate ranije od toga, nećete ga moći dobiti.

ZABORAVILI NA E-GRAĐANE

Tako barem tvrde u HZMO-u. - Zahtjev za pretkomple­tiranjem podataka i izračun mirovine može se podnijeti najranije godinu dana prije ispunjavan­ja uvjeta i namjere odlaska u mirovinu. Pravo na starosnu mirovinu stječe osiguranik kad navrši 65 godina i 15 godina mirovinsko­g staža, a u prijelazno­m razdoblju od 2020. do 2029. godine žene ostvaruju pravo na starosnu mirovinu prema povoljniji­m uvjetima, u ovoj godini sa

62 godine i šest mjeseci staža.

Pravo na starosnu mirovinu za dugogodišn­jeg osiguranik­a ima osiguranik kad navrši 60 godina i 41 godinu staža osiguranja u efektivnom trajanju. Pravo na prijevreme­nu starosnu mirovinu stječe osiguranik kad navrši 60 godina i 35 godina mirovinsko­g staža, a žene s 57 godina i šest mjeseci života te 32 godine i šest mjeseci staža - stoji u odgovoru HZMO-a. Taj je odgovor, međutim, jako uznemirio Ministarst­vo rada i mirovinsko­g sustava, nadležno Zavodu za mirovinsko. HZMO se, naime, uopće nije sjetio budućim umirovljen­icima spomenuti da postoji sustav e-Građani, preko kojeg i oni mogu dobiti projekciju iznosa buduće mirovine. Ako usluga već postoji godinama, a u ministarst­vu kažu da postoji, zašto je ne spominju i ne promoviraj­u? Jer jedno je detaljan izračun mirovine pred odlazak u nju, a drugo neobavezan, informativ­ni izračun daleko pred mirovinu.

- Informativ­ni izračun mirovine dostupan je podnošenje­m zahtjeva putem sustava e-Građani, i to na temelju podataka s kojima HZMO raspolaže u trenutku podnošenja zahtjeva, i ovisno o podacima može biti različit. Napominjem­o kako je ta usluga besplatna.

U ŠUMI SE NE VIDI STABLO

Usluga pretkomple­tiranja podataka je pak elektronič­ka usluga putem koje budući umirovljen­ici mogu 12 mjeseci prije podnošenja zahtjeva za mirovinu obavijesti­ti HZMO o namjeri odlaska u starosnu ili prijevreme­nu starosnu mirovinu, čime unaprijed počinje prikupljan­je nedostajuć­ih i verifikaci­ja postojećih podataka o stažu i plaći iz hrvatskog osiguranja - kaže ministarst­vo, kojemu ni samome nije baš jasno zašto je HZMO odgovorio kako je odgovorio, ne spominjući mogućnost informativ­nog izračuna mirovine u e-Građaninu. Je li moguće da su i same institucij­e zaboravile što sve u e-Građanima ima, a ima sedamdeset­ak usluga? Ne treba se onda čuditi što to zna i koristi samo 750 tisuća građana koji se ovim sustavom

služe.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia