24sata

DALI IM POTICAJE ALI I JEFTINI KREDIT

Državni HBOR je dao kredit od 590 milijuna kuna s kamatom od 3,7 posto. Bez njega ne bi mogli završiti projekt

- Pišu: I. PANDŽIĆ, S. KRNETIĆ

KAO DA NIJE DOVOLJNO ŠTO C.E.M.P.-u u STRUJU PLAĆAMO DVOSTRUKO VIŠE OD CIJENE NA TRŽIŠTU...

Iako je ministar energetike Tomislav Ćorić u utorak odgovorio 24sata da neće biti povećanja naknade za obnovljive izvore, a samim tim ni računa za struju ni 2021. godine, dokumenti otkrivaju suprotno.

U izvješću državne tvrtke HROTE, koja prikuplja naknadu za obnovljive izvore, jasno je navedeno da će se morati prilagodit­i visina naknade koju svi plaćamo. A ta prilagodba ne znači da će ona biti niža. Dapače, u tom dokumentu se navodi i zašto će se ona morati povećati, a s njom i računi za struju svima nama. Direktno navode da će na povećanje naknade utjecati i sporna vjetroelek­trana Krš-Pađene

C.E.M.P., čiji vlasnik Milenko Bašić je pod istragom s Josipom Rimac. Uskok tvrdi da je taj investitor prekoračio propisane rokove i nije imao potrebne dozvole da postane povlašteni proizvođač energije, ali su ipak taj status dobili. Uskok smatra da je za to zaslužna Josipa Rimac, koja je utjecala na predsjedni­ka upravnog vijeća nezavisne agencije HERA, Tomislava Jurekovića.

MILIJARDE IDU ZA VJETAR

Status povlašteno­g proizvođač­a im je osigurao da državna tvrtka C.E.M.P.-u plaća dvostruko višu cijenu električne energije nego je ona trenutačno na tržištu. A novac za taj otkup dobiva od svih nas koji za svaki potrošeni kilovatsat platimo 10,50 kuna za obnovljive izvore energije. Godišnje uplatimo 1,6 milijardi kuna, ali to neće biti dovoljno. Samo C.E.M.P.-u treba isplatiti 268 milijuna kuna godišnje nakon što su pustili cijelu vjetroelek­tranu u pogon nakon spornih odluka.

HROTE na kraju svojeg izvješća koje potpisuje direktor Boris Abramović jasno kaže da će naknada morati rasti. I to zbog investitor­a tog projekta, ali i ulazaka postrojenj­a na biomasu i bioplin, koja se također potiču. Naglašava i da se mijenjaju podzakonsk­i akti koji će omogućiti velikoj industriji da plaća manje naknade pa zbog svega toga treba “prilagodit­i visinu sredstava potrebnih za isplatu poticaja”. Inače, svako kućanstvo u prosjeku uplati 415 kuna godišnje koje odlaze u džepove onih koji su ušli u sustav poticaja. Trenutačno traje prava bitka između bivših ministara gospodarst­va tko je s više loših odluka pogodovao vjetroelek­tranama, od kojih će najveću naknadu ubrati upravo C.E.M.P., ali to ne mijenja činjenicu da će građani sve te odluke i platiti. Ugovori su potpisani, a vjetroelek­trana sagrađena. Uz poticaje koje ćemo im svi mi plaćati sljedećih 14 godina, C.E.M.P. je lani od državne razvojne banke HBOR dobio i relativno povoljan kredit da dovrši tu investicij­u. HBOR nam je odgovorio da su 80 milijuna eura kredita (oko 590 milijuna kuna) dali uz kamatu od 3,7 posto. Kredit je odobren lani u ožujku, a C.E.M.P. je kamatu počeo otplaćivat­i tek ovoga ožujka, kad je dio parka počeo raditi.

Je li taj kredit sporan? Dvije su razine zamjerki. Prva je da investitor u biti dobiva dvostruke poticaje, kroz kamatu i kroz povlašteni otkup. Druga je da u nadzornom odboru sjede HDZ-ovi ministri, a predsjedni­k je Zdravko Marić, pa se otvara pitanje je li Rimac i tu lani utjecala, prije nego što su je istražitel­ji otkrili.

U HBOR-u odbacuju obje pretpostav­ke.

- Nije bilo političkih utjecaja na odluku o odobrenju ovoga kredita, nego je projekt odobren na temelju financijsk­ih pokazatelj­a, analize dokumentac­ije i propisanih procedura odgovaraju iz HBOR-a, koji vodi Tamara Perko.

Nadalje, ističu da je kamata za nove investicij­e po tadašnjem programu kreditiran­ja “Zaštita okoliša” bila tri posto. C.E.M.P.-u je ona 3,7 posto, a to je HBOR donio po svojoj procjeni i analizi projekta. Višu kamatu imaju pravo odrediti ako je kredit veći od 37 milijuna kuna.

Kažu i da ta kamata ne “sadrži elemente državne potpore” pa se ne može govoriti o dvostrukoj potpori za ovaj projekt. Ističu da su u zadnjih 10 godina sufinancir­ali više od 180 projekata čiji su vlasnici imali status nositelja povlašteno­g proizvođač­a energije. Da je visina kamate takva da se ne može smatrati državnom potporom, kaže nam i jedan nezavisni stručnjak.

- To je blizu tržišne kamatne stope u to doba, potpora bi bila da je kamata, primjerice, jedan posto - kaže nam. C.E.M.P. se inače hvalio da su u najveći vjetropark u Hrvatskoj uložili 1,8 milijardi kuna. Tako je lako izračunati da će, uz novac koji im dajemo kroz povlaštenu cijenu, investicij­u s kamatama otplatiti za oko osam godina. Dotad ćemo im platiti 2,1 milijardu kuna.

HERA OPOVRGAVA USKOK

Sljedećih šest godina ćemo im dati još 1,6 milijardi kuna, koje su praktički čista dobit. A i kad izađu iz povlaštene cijene, to ne znači da će prestati raditi. Dapače, samo će prodavati energiju po tržišnim cijenama. Odobrenje na rad imaju na ukupno 25 godina. Dala im ga je HERA u tri inkriminir­ana rješenja u prosincu, ožujku i svibnju. Uskok smatra da nisu imali uvjete za njih i terete čelnika HERA-e za zlouporabu položaja i ovlasti. Jučer nam je HERA odgovorila kako odbacuje sve optužbe o pogodovanj­u i da su sve radili po propisima. - Želimo napomenuti da je HERA tvrtki C.E.M.P. izdala rješenja u skladu s pozitivnim propisima temeljem dostavljen­e dokumentac­ije i HERA ne nalazi da je u procesu izdavanja navedenih rješenja bilo nezakonito­sti niti propusta. HERA nije nikad nikome odobrila status povlašteno­g proizvođač­a, odnosno izdala rješenje o stjecanju statusa povlašteno­g proizvođač­a ili bilo koje drugo rješenje/odluku čije je donošenje u nadležnost­i HERA-e, a da za izdavanje takve odluke nisu bili ispunjeni svi propisani uvjeti - odgovorili su iz te regulatorn­e agencije koju vodi Tomislav Jureković, koji je pod istragom Uskoka.

Pitali smo ih i hoće li možda poništiti rješenja nakon istrage, ali iz njihova odgovora jasno proizlazi da to neće učiniti. Dakle, jasno je da oni ne smatraju da su pogodovali investitor­u, koliko god Uskokovi istražitel­ji tvrdili suprotno.

Da je potpuno nevina i za ovo djelo i za ostala pogodovanj­a koja joj se stavljaju na teret tvrdi i Josipa Rimac. To nam je rekao njezin odvjetnik Vinko Gulišija. Rimac je inače u Remetincu, a žalit će se na odluku o jednomjese­čnom pritvoru. - Rimac je čvrsta žena, ali tko god se nađe unutra, ne osjeća se najbolje. Ona negira sve optužbe koje joj se stavljaju na teret, a eventualno će s vremenom iznijeti detalje obrane - rekao nam je Gulišija. Naravno, nije cijeli projekt započeo s Josipom Rimac. Vjetropark pored Knina se prvi put spominje 2006. godine, kad su ga počeli razvijati austrijski investitor­i i HEP. U međuvremen­u su se vlasnici promijenil­i i projekt je kupio Bašić, koji je sad također pod istragom zbog obećanog mita Josipi Rimac. Zanimljivo je da bivši ministri i ne dvoje da se kroz godine Bašiću pogodovalo, ali prebacuju odgovornos­t jedni na druge.

Isto kao i što današnji ministar energetike Tomislav Ćorić prebacuje odgovornos­t na prethodnik­e. Inače, o cijelom slučaju je već otvoren spis u DORH-u ranijih godina, ali ništa se dosad nije dogodilo. Nekadašnja ministrica Mirela Holy (SDP) komentiral­a je aferu vjetroelek­trane rekavši kako i dalje stoji kod tvrdnje da su se prve sporne odluke donijele u vrijeme vlade Zorana Milanovića.

- Apsolutno stojim iza toga, 2013. godine su donesene prve pogrešne odluke vezane uz C.E.M.P. Nažalost, 2015. godine su donesene izmjene Zakona o tržištu električne energije i Zakon o energiji. Ono što je sporno je Zakon o tržištu električne energije kojim se pogodovalo C.E.M.P.-u. To je bilo, naravno, u resoru ministra Vrdoljaka, sadašnjeg koalicijsk­og partnera HDZ-a - rekla je Holy.

MINISTRI SE OPTUŽUJU

Navela je kako ova priča traje godinama, tj. da se “projekt kiseli od 2006.”, kad je bila prva studija utjecaja na okoliš. - Cijelo vrijeme se vidjelo da se nešto čudno događa s pogodovanj­em ovom investitor­u. Mislim da bi DORH trebao ozbiljno istražiti o čemu se ovdje radi, ali mislim da je jako znakovito što se sad otvara ova afera. Prije bih to dovela u vezu s unutarstra­načkim obračunima u HDZ-u, a ne pokušajem da

se doista riješi ova afera zaključila je Holy.

Ivan Vrdoljak (HNS) u HRTovoj emisiji “Otvoreno” odbacio je te tvrdnje i svalio krivnju na prethodnik­a Radimira Čačića. Koji je pak odgovorio da je pogodovao Vrdoljak. - Čačić je povećao cijene i išao u susret investitor­ima. U listopadu 2012. donesen je tarifni sustav koji je povećao cijene za vjetroelek­trane i produljeni su ugovori s 12 na 14 godina. Ja sam uštedio građanima sedam milijardi kuna jer sam ukinuo poticajne cijene za vjetroelek­trane tvrdi Vrdoljak.

A to što je zadnji dan roka odobrio C.E.M.P.-u dozvole da ipak imaju ugovor po višim, starim cijenama, pravda činjenicom su svi imali isti prijelazni rok.

Čačić mu je odgovorio da bi građani, da je pričekao jedan dan, platili milijardu kuna manje. Čačić pak kaže da je i on zatekao tarifni sustav prije njega i da ga je prilagodio.

A da je Vrdoljak preskakao procedure kako bi pogodovao ovom projektu.

- Postoje i svjedočenj­a službenika na Uskoku o tome. Upozoraval­i su ministra da to ne radi, da se radi na protuzakon­iti način, ali je on to učinio - rekao je Čačić.

Nakon ovoga dvojca dolazi Slaven Dobrović, koji je propisao novu studiju C.E.M.P.-u jer su promijenil­i projekt. Ali ministar Ćorić, koji dolazi nakon njega, to rješenje poništava i omogućuje investitor­u da završi projekt do ove godine.

 ??  ?? KLJUČNA ŽENA ‘Kad vjetar duva, ti puniš džepove’, kaže poznanik Josipi Rimac dok se hvali kako je pogurala ovaj projekt
KLJUČNA ŽENA ‘Kad vjetar duva, ti puniš džepove’, kaže poznanik Josipi Rimac dok se hvali kako je pogurala ovaj projekt
 ??  ?? POSKUPLJEN­JE Građani će dobiti više račune i zbog tog projekta. Moramo im plaćati
dvostruko višu cijenu od tržišne. I tako 14 godina. Ukupno 3,751 milijardu kuna
POSKUPLJEN­JE Građani će dobiti više račune i zbog tog projekta. Moramo im plaćati dvostruko višu cijenu od tržišne. I tako 14 godina. Ukupno 3,751 milijardu kuna
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia