24sata

Svećenica iz Finske: ‘U Hrvatskoj želim živjeti do penzije’

BRZO SE UKLOPILA Elina tečno govori hrvatski, a oduševljav­a ju gostoljubi­vost i otvorenost ljudi

- Piše: ŽELJKA KRMPOTIĆ

Hrvatska je predivna zemlja u koju sam se zaljubila. Obožavam vašu hranu, na tečnom hrvatskom jeziku objašnjava nam Elina Braz de Almeida (39), rođena Finkinja, koju je svećenička služba trajno dovela u Hrvatsku 2004. godine.

Dodaje kako su joj omiljena jela pečenje s francuskom salatom i sarma. Na politehnič­kom fakultetu u Finskoj je studirala sociologij­u i teologiju pa je imala obvezu volontersk­i odraditi praksu u jednoj od stotinjak evangeličk­ih misija po svijetu. Iako o Hrvatskoj nije znala mnogo, našla se na tom popisu i uskoro je Kutina postala njezin novi dom. Nakon prakse vratila se u Finsku, no uskoro su je opet poslali u Hrvatsku.

- Upisala sam u Zagrebu 2004. godine studij teologije na Fakultetu ‘Matija Vlačić Ilirik’ te sam četiri godine bila đakonica

IMA I OBITELJ u Kutini. Nakon diplome postala sam svećenica crkvene zajednica, župnica ovdje u Kutini - priča svećenica Elina.

Naučila je hrvatski jezik te ga koristi u svakodnevn­om radu, no uz brojne ljepote zemlje, Elinu su najviše očarali ljudi.

- Dobila sam tešku upalu pluća. Bilo je jako ozbiljno i liječnica mi je rekla da imam dvije opcije – ili strogo mirovanje doma ili da odem u bolnicu. Odabrala sam ostati kod kuće. Svaki dan su vjernici brinuli za mene. To nije bilo organizira­no kao da imaju raspored, nego spontano. Bilo je sigurno 10-15 uključenih, i mladih i starih. To mi je reklo sve o tome kakvi su Hrvati ljudi oduševljen­o priča.

Elina u Kutini živi sa svojim suprugom i kćerkicom.

- Htjela bih ostati u Hrvatskoj. Imam volju i poziv nastaviti raditi u ovoj zajednici, a tko zna, možda se tu nađem i u nekoj budućoj mirovini - zaključila je.

 ??  ?? U Kutini vodi evangelist­ičku crkvu, a tamo živi s kćerkicom i
suprugom
U Kutini vodi evangelist­ičku crkvu, a tamo živi s kćerkicom i suprugom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia