24sata

‘Kurz će normalizir­ati kretanje između Austrije i Hrvatske’

-

Dramatični prizori stotine tisuća plastičnih boca razbacanih po morskom dnu kraj konavoskog mjestašca Molunat prestravil­i su lokalce.

Tamošnje stanovništ­vo godinama se bori s enormnim količinama smeća koje sredinom proljeća doplutaju s južnih obala pred praktički njihove kuće. Među njima i Klara Ljubenko, vlasnica molunatsko­g ronilačkog­a kluba, koja je snimila potresne kadrove.

- Ne mogu vam opisati osjećaj strave i jeze koji te obuzmu dok roniš kroz gomilu otpada. Stvarno je strašno. Budući da radim kao instruktor­ica ronjenja, dobro poznajem morsko dno u okolici dok vodim ture. U proljeće, kad nam dopluta

JUG HRVATSKE Najjače je na ‘udaru’ smeća koje dolazi iz Albanije. Lokalci više ne znaju što bi, užasnuti su propadanje­m

podmorja ili olupine automobila.

- Naše stanovništ­vo ipak je počelo voditi računa o ekologiji, pa manje nailazim na glomazni otpad na morskom dnu. Ali ova plastika koja uglavnom stiže iz južnih država ne jenjava - objašnjava voditeljic­a ekološke akcije.

GOMILA SMEĆA

Austrijska vlada će od sredine lipnja ukinuti ograničenj­a za dolaske iz Hrvatske, objavio je hrvatski premijer Andrej Plenković nakon razgovora s austrijski­m kolegom.

- Dogovorili smo da će austrijska vlada ukinuti restrikcij­a za kretanje ljudi između Hrvatske i Austrije od sredine lipnja - najavio je Plenković. Putnici iz Hrvatske sad mogu ući u Austriju samo uz predočenje negativnog testa na korona virus koji nije stariji od četiri dana. (hina)

 ??  ?? Dječje ronilačke maske, bove, kanistri leže na morskom dnu
Dječje ronilačke maske, bove, kanistri leže na morskom dnu
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia