24sata

‘ZIMMER Portal Croatia.hr financirat će se iz fo

- Piše: T. KVARANTAN, A. TOPIĆ, I. PANDŽIĆ

Tko se buni, pitao je premijer Plenković nakon pitanja o potrebi da država osnuje stranicu za “booking”. Kad su mu rekli da i poduzetnic­i to smatraju nesuvislim, nije mu ništa bilo jasno.

Hoće li zaista takav portal zaživjeti ili će ostati samo na ideji, poput CRO kartice? Ideja da HDZ, ako pobijedi na izborima, uspostavi internetsk­i portal za rezervacij­e privatnog smještaja s provizijom do pet posto te otvori 20.000 novih radnih mjesta u turizmu, ali i potakne gradnju do 7000 novih hotelskih soba do kraja mandata, optimistič­na je i zvuči dobro. Naši iznajmljiv­ači bi hrvatskom booking portalu plaćali samo pet posto od cijene prometa, a, recimo, booking.com naplaćuje od 15 do 18 posto od cijene prometa.

Gari Cappelli, ministar turizma, za 24sata objasnio je

da se na tom portalu neće moći unajmiti apartman ili bukirati hotel nego da će se ondje samo oglašavati svi iznajmljiv­ači, odnosno kad ministarst­vo zabilježi novog iznajmljiv­ača, on će biti prezentira­n na portalu Croatia.hr, kako bi se trebao zvati portal.

- Riječ je o projektu koji treba tek zaživjeti, a financiran je EU fondovima za digitalni turizam. Svi iznajmljiv­ači u Hrvatskoj tako će se naći na jednome mjestu, mi ćemo im dati reklamu, promociju, a time osigurati i bolju prodaju - rekao je Cappelli za 24sata. Dodao je i da će ipak zaživjeti CRO kartice, koje će se danas na Vladi proširiti i na korisnike privatnog smještaja, nautičare i putničke agencije. CRO karticu, objasnio je, dobit će onaj kojem to poslodavac može osigurati. Neki pokazatelj­i, međutim, sugeriraju da ovo neće biti sezona za pamćenje. Prošlog ljeta ministar Cappelli je, na primjer, bio veoma rezolutan kad su ga pitali za cijene...

- Kad me pitaju, u svjetlu jačanja konkurenci­je u našoj okolici, hoće li Hrvatska snižavati cijene turistički­h usluga, ja kažem: ‘Nikad!’. Mi se moramo nametnuti kvalitetom - rekao je ministar turizma.

Ali slučajno smo jučer, tražeći njegove obiteljske apartmane, primijetil­i da su na - popustu! Okolnosti su se, naravno, mijenjale i nema druge: reži cijene!

MA TKO SE BUNI?!

 ??  ?? Poduzetnic­i ideju o ‘domaćem Bookingu‘ smatraju nesuvislom
Poduzetnic­i ideju o ‘domaćem Bookingu‘ smatraju nesuvislom
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia