24sata

SVI OBEĆALI BIR IMAT ĆETE VEĆE

VELIKA DEBATA 24SATA

- Piše: IVAN PANDŽIĆ

HDZ obećava manje poreze na plaće, pojeftinje­nje sve hrane zbog nižeg PDV-a, SDP također rast plaća, pojeftinje­nje usluga u ugostitelj­stvu zbog nižeg PDV-a, Domovinski pokret veliko rasterećen­je poduzetnik­a. Tko će to platiti, hoće li nam kasnije uvesti nove poreze?

Bile su to teme prve izborne debate 24sata, a o njima su govorili Tomislav Ćorić, koji je pisao gospodarsk­i program HDZ-a, Josip Tica, ekonomski strateg SDP-a, Ante Rončević, ekonomist Domovinsko­g pokreta, te Radimir Čačić, čelnik Reformista i bivši ministar gospodarst­va. Na prvo pitanje o mjerama koje HDZ obećava u svojem predizborn­om programu Tomislav Ćorić je rekao da im je plan daljnje porezno rasterećen­je. U prvoj fazi tako bi se omogućio rast plaća, a u drugoj rasterećen­je poduzetnik­a. Također, PDV na hranu smanjili bi na 13%. Rasterećen­ja bi bila

“teška” oko 4 milijarde i 200 milijuna kuna.

Za proračun je rekao da neće bujati.

- Ideja je da racionaliz­iramo ostale stavke u proračunu. To smo već učinili i u ovoj krizi. Moramo rasteretit­i gospodarst­vo i olakšati rad poduzetnic­ima - rekao je Ćorić. Ante Rončević se uključio i pitao na kojim su temeljima građene ove pretpostav­ke. - Na padu koji će biti manji od planiranog - odgovorio je Ćorić.

Radimir Čačić rekao je da planovi koje je Ćorić iznio nisu previše spektakula­rni.

- HDZ je i prije obećavao porezna rasterećen­ja, a ona su iz godine u godinu rasla - rekao je Čačić.

SDP-ovac Josip Tica komentirao je program, tj. obećanja SDP-a.

- Centralno mjesto naše politike je da se poveća agregatna potražnja. Mi želimo maksimalno likvidna sredstva kako bismo ublažili eventualne efekte krize.

SVI SE KUNU U DIGITALIZA­CIJU

- Također želimo i dalje raditi na digitaliza­ciji i tako napraviti ogromne uštede, a smatramo da će tako doći i do rasta BDP-a.

- Imamo kompletne simulacije za sljedeće četiri godine rekao je i dodao kako ne može napamet govoriti o proračunu. Ante Rončević rekao mu je da treba razlikovat­i ciljeve od instrumena­ta.

- Meni se čini da se gradi velika koalicija - dodao je Rončević, na što se Tomislav Ćorić nasmijao. Čačić je komentirao da SDP nema posebno razrađen program, baš kao ni Domovinski pokret.

- Sve se to više manje svodi na ideologiju - rekao je Čačić. Ipak, pohvalio je ukidanje poreza na dohodak za plaće do 5000 kuna te rekao kako se nada da i HDZ razmišlja u tom smjeru.

Ante Rončević najavio je rasterećen­je poduzetniš­tva, ali uz maglovite gospodarsk­e mjere.

Čačić u nekim jedinicama ide s Restartom, ali hvali i dio HDZ-ova programa

ANTE RONČEVIĆ (DOMOVINSKI POKRET) Ekonomski stručnjak Škorina pokreta rekao je kako oni gledaju u budućnost, sve do 2050. Ali bez konkretne podloge

Rekao je da Domovinski pokret gleda u budućnost i dugoročno, sve do 2050. godine. Čačić, inače varaždinsk­i župan, govorio je o tome što bi bio uvjet da da potporu nekoj vladi. - Neke stvari u HDZ-ovu programu su vrlo dobre. I HDZ i SDP su ozbiljne stranke i one imaju ozbiljne programe. U programu nijedne od stranaka ne spominje se sjever ni, primjerice, pruge, koje su nam neophodne za razvoj - rekao je.

Tica mu je replicirao da SDP u programu ima ceste, a Čačić mu odgovorio da su ključne pruge a ne ceste. Ćorić je, pak, rekao da HDZ planira obnovu željezničk­e mreže.

A što je s digitaliza­cijom? Hoćemo li napokon imati normalne aplikacije i dostupnost uz jedan klik? Ćorić kaže da zasad imamo 70 digitalnih usluga, a do kraja sljedećeg mandata će ih biti 300.

‘INA ĆE POSTATI LANAC PUMPI’

- Digitaliza­cija će nam omogućiti gospodarsk­u diverzifik­aciju. Ona je bitna za sve ekonomske

I HDZ I SDP SU OZBILJNE STRANKE I ONE IMAJU OZBILJNE PROGRAME. ALI NE SPOMINJU SJEVER...

ZASAD IMAMO 70 DIGITALNIH USLUGA, A DO KRAJA SLJEDEĆEG MANDATA BIT ĆE IH 300

Ćorić je naglasak potencijal­ne HDZ-ove vlade stavio na digitaliza­ciju

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia