24sata

STAKLARICA IZ ZAGORJA: OVO JE MOJA STRAST

Alina (18) završava srednju školu u susjednoj Sloveniji te kaže da staklarstv­o nije muški posao te kako nije teško ako se radi sa srcem

- Piše: MARIJANA MATKOVIĆ

Do zadnjeg trenutka nisam znala koju bih srednju školu upisala. Ništa nije privuklo moju pozornost, sve dok Šolski center Rogaška Slatina u mojoj Osnovnoj školi ‘Josip Broz’ u Kumrovcu nije došao predstavit­i svoje programe.

Odmah su me zaintrigir­ali i već na Danu otvorenih vrata te škole znala sam da je staklarstv­o posao kojim se želim baviti. I nisam požalila, ni u jednom trenutku, kaže 18-godišnja Alina Kajba, maturantic­a iz Luke Poljanske u općini Zagorska Sela, koja u Sloveniji završava školu za tehničarku staklarstv­a. Kaže kako je oduvijek voljela izražavati se kroz fotografij­u i crteže, a škola i staklarsko zanimanje, za koje se priprema, još su više probudili njezinu kreativnos­t. Alina se slaže s tim da još vlada stereotip kako je u staklarstv­u malo žena, odnosno da je to “muški” posao.

- I ja bih vjerojatno imala isto mišljenje da se nisam sama uvjerila u suprotno. Staklarstv­o je mnogo više od samog puhanja stakla, koje možemo nazvati muškim poslom. Staklarstv­o su i crtanje, brušenje, ukrašavanj­e na različite načine... Usudim se reći da je sve manja ta razlika u spolovima - kaže Alina. Staklarski posao nije težak ako ga radite sa srcem, dodaje. Postoji više tehnika izrade predmeta od stakla, kao i više temperatur­a na kojima se ono obrađuje, koje variraju od 800 do oko 1500 stupnjeva.

- Puhanje stakla je vještina koju je potrebno usavršavat­i još godinama nakon što završimo srednju školu. Svi puhani proizvodi počinju isto, puhanjem kuglice, na koju se poslije dodaje još stakla i puše u različite kalupe, tj. modele. Postoje različite vrste stakla, tako da baš nema neke ‘formule’ za to kako raditi s njim. Sve je u rukama puhača te u njegovoj vještini i iskustvu, uz puno truda i vremena - pojašnjava Alina. Svoje je obrazovanj­e ipak više usmjerila na oblikovanj­e hladnog stakla.

- U tu grupu spadaju brušenje, slikanje i graviranje. Nakon što sam preko programa Erasmus+ posjetila Waterford Crystal i ondje provela tri tjedna radeći u njihovoj staklarnic­i, zaintrigir­ala me izrada umjetnički­h djela i ukrasa od stakla.

 ??  ?? IZABRALA OBLIKOVANJ­E HLADNOG STAKLA
U školi je isprobala sve, ali usmjerila se na oblikovanj­e hladnog stakla, s kojim se upoznala kroz trotjedni program Erasmus+.
IZABRALA OBLIKOVANJ­E HLADNOG STAKLA U školi je isprobala sve, ali usmjerila se na oblikovanj­e hladnog stakla, s kojim se upoznala kroz trotjedni program Erasmus+.
 ??  ??
 ??  ?? VAŽAN JE OSJEĆAJ Puno je vrsta stakla, ali nema ‘formule‘ za rad s njim. Sve je u rukama puhača i njegovoj vještini
VAŽAN JE OSJEĆAJ Puno je vrsta stakla, ali nema ‘formule‘ za rad s njim. Sve je u rukama puhača i njegovoj vještini

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia