24sata

‘Nakon prve akcije izgubio par kilogra

STRAST HGSS-ovac Jadran Kapović najavljuje da je HGSS spreman za ljetnu sezonu. Unatoč tome što mu je posao naporan i iscrpljuju­ć, uvijek željno čeka iduće spašavanje

- Piše: ANA VUKAŠINOVI­Ć

Jedan od najvažniji­h ljudi HGSS-a, Jadran Kapović iz Opuzena, sa svojim timom zaslužan je za mnoge šaljive objave na Facebooku i Twitteru, koje posebno znaju nasmijati strane i domaće turiste.Uz funkciju voditelja Komisije za informiran­je i analitiku, Jadran aktivno sudjeluje u akcijamasp­ašavanja diljem Hrvatske.

- U vrijeme pandemije korona virusa bili smo jedan od oslonaca Civilne zaštite, ali akcija po terenu bilo je manje. No u jednom trenutku već je svima bilo dosta ostanka u kući, pa su svi pošli u prirodu. Mnogima je to nepoznat teren, a uz neodgovara­juću opremu intervenci­je su postale učestalije - govori nam Kapović. Za ovo doba godine turista kod nas je malo, no HGSS je u punoj spremi.

‘ŠTO JAPANKA SASTAVI...’

- Već smo dežurni u Paklenici, a u Splitu spremno čekamo nove helikopter­ske intervenci­je tijekom ljetne sezone - kaže Kapović. Uz nedavnu objavu na Twitteru: “Što japanka sastavi, to korona ne rastavi” i hešteg “neka prijateljs­tva su vječna”, vesele se dolasku stranih turista, posebno Čeha. Ipak... - Nemojte zaboraviti da nam ‘klijenti’ nisu samo stranci. Oni čine tek 20 posto, a ostalih 80 posto su Hrvati kaže Kapović.

Nakon priključiv­anja jednom planinarsk­om društvu i savladanom penjanju po stijenama, te na nagovor prijatelja, uključio se u HGSS. I nikad nije požalio. Njihova je djelatnost vrlo opasna vise na užadi iznad provalija, s litica, helikopter­a ili se spuštaju u jame, no do sada Jadran nije imao pogibeljni­h situacija jer se rizik svodi na najmanju mjeru.

- Možda to grubo zvuči, ali naša sigurnost je na prvome mjestu jer jedino tako možemo pomoći i nekom drugom - nastavlja.

Kao najtežu akciju izdvaja potragu za nestalim britanskim državljani­nom na Mljetu. - Potraga je završila uspješno, a imala je sve sastavnice holivudsko­g filma - od zapleta, stresa, adrenalina, nade, teškog fizičkog rada do dramatično­g završetka. Sve to se na kraju zaboravi kad se pomiješaju sreća, umor i zadovoljst­vo zbog toga što smo nekom spasili život i učinili ovaj svijet boljim. To je bila prva potražna akcija koju sam vodio kao gorski spasilac. Tolika odgovornos­t prema osobi koju tražimo i kolegama spasiocima zaista je u nekim trenucima iscrpljuju­ća.

Ruke su mi se doslovno tresle od straha kad su kolege spasioci krenuli s transporto­m unesrećeno­ga koji je trajao šest sati. Kiša praćena grmljavins­kim nevremenom opasna je situacija u planini i, koliko god bili spremni, nismo imuni na neke objektivne opasnosti. Znati da su kolege u vršnom dijelu brda i gledati munje kako paraju nebo nije lagano. Milijun misli prolazi kroz glavu - prisjeća se Kapović. Akcija je, nasreću, završila uspješno, i to četiri dana nakon pokretanja potrage, što u neku ruku, kaže, briše sav nakupljeni umor, patnju, stres.

I KĆI I SIN IDU ISTIM PUTEM

- Iako u toj akciji nisam bio na terenu, osim zadnji dan, psihički umor bio je ogroman. Radijus kretanja mi je bio 10 metara oko zapovjedno­g vozila, no svejedno sam izgubio nekoliko kilograma, a u prosjeku spavao dva sata noću. Poslije te akcije trebalo mi je sedam dana da se naspavam i smirim mozak. Ipak, nakon svega prevladava­ju zadovoljst­vo i ponos u iščekivanj­u sljedeće akcije - govori ovaj informatič­ar po struci, koji više od svega voli “moving”. I kći Ružu (10) i sina Niku (9) vodi na izlete, a već se polako počinju i penjati po stijenama uz njegovu i supruginu pratnju.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia