24sata

PRIVELI GA ZBOG MASKE

DIJETE JE PLAKALO DOK SU POLICAJCI INTERVENIR­ALI. DRŽALA GA JE PUTNICA, PA GA PREDALA POLICIJI

- Pišu: A. TUŠEK, A BURAZER

Gospodin je odbio staviti masku u vlaku, a bio je s djetetom koje također nije imalo masku. Policija ga je iznijela, vukli su ga, a dijete je držala neka gospođa.

Opisao nam je čitatelj što se jučer odvijalo u Zagrebu.

Prema riječima čitatelja, vlak je vozio na relaciji Dugo Selo - Harmica, a više od pola sata je u startu kasnio zbog putnika s kojim su isprva razgovaral­i djelatnici HŽ-a, a potom je intervenir­ala i policija.

- Muškarac je stavio masku nakon što je došla policija, ali tad je već eskalirala situacija i nisu ga pustili da nastavi putovanje. Putnici su bili ogorčeni jer se u startu kasnilo s polaskom više od pola sata - objasnio je čitatelj. Na snimci se vidi kako nepoznata gospođa pridržava dijete dok tri policajca izbacuju i smiruju muškarca. Zagrebačka policija je potvrdila kako su zaprimili dojavu o incidentu i kako je čovjeka policija odvela u službene prostorije. Pustit će ga nakon prekršajne obrade.

O svemu se oglasio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović:

- Ono što znam je da gospodin nije htio staviti masku, a znate da je odluka takva da strojovođa ne smije pokrenuti vlak dok svi ne stave masku. Pobunili su se putnici jer je on bio jedini koji nije imao masku i zbog tog neodgovorn­og ponašanja su drugi putnici trpili. Mjera obaveznih nošenja maski u zatvorenim prostorima različito se tumačila diljem zemlje. U svim prijevozni­m sredstvima bilo je onih koji se toga nisu pridržaval­i.

Broj oboljelih i dalje raste jučer smo imali 85 novih slučajeva i ukupno 368 aktivnih. Na Krku bilježe prve oboljele. Od dva novozaraže­na otočana jedan je u Klimnu, mjestu na području Općine Dobrinj, a drugi u Baškoj. Ne zna se gdje su se zarazili. Pozitivna je i učenica lovranske Osnovne škole. Školu su dezinficir­ali, a njezine razredne kolege i učiteljicu stavili su u samoizolac­iju. Nekoliko dana nakon što se pojavio prvi slučaj korona virusa u hrvatskom nogometu kod suca

2. HNL Domagoja Kurtovića zaražen je i jedan nogometaš u istoj ligi. Doznajemo, radi se o igraču Hrvatskog dragovoljc­a.

U samoizolac­iji su cijela momčad Dragovoljc­a te treneri. Znanstveni­ci diljem svijeta pokušavaju doznati nove detalje o virusu. Reuters javlja kako su španjolski virolozi pronašli tragove korone u uzorku otpadnih voda u Barceloni skupljenih u ožujku 2019., devet mjeseci prije nego što je bolest COVID-19 identifici­rana u Kini.

- Ne znam za te podatke, no teško je vjerovati da je taj virus iz Barcelone bio identičan COVID-19. Ima puno vrsta korona virusa, a ovaj o kojemu pričamo tek smo sad sekvencion­irali kaže nam znanstveni­k Đikić. Ponovio je kako su poruke o slabljenju virusa neutemelje­ne: “To je činjenica s kojom se slažu stručnjaci kolege Gordan Lauc, Nenad Ban, Luka Čičin-Šain, Oliver

Vugrek i ja. Ministar zdravstva Vili Beroš je nedavno napomenuo da je virus oslabio spominjući jedan znanstveni rad kao referencu. Spomenuti znanstveni­ci i ja, na temelju konkretnih podataka, objasnili smo zašto su simptomi bolesti danas slabiji, iako virus nije oslabio, i svi se slažemo da su neophodni oprez i dodatne mjere (bez uvođenja karantene) kako bi se spriječilo širenje virusa jer opasnost i dalje postoji”. Objasnio je i kako serološka testiranja pokazuju da se kod 40 % preboljeli­h antitijela zadržavaju u tijelu do četiri tjedana, što znači da ćemo morati razvijati više vrsta cjepiva. Naglasio je da iznimno cijenu Beroša i Markotić kao stručnjake.

- Shvaćam dualitet u kojemu se oni nalaze, no smatram da ih kao čovjek moram upozoriti na nesmotrene izjave, ne zbog sukoba, nego zbog potrebe da se javnost korektno informira - kaže Đikić.

“I OSTALI STRUČNJACI TVRDE DA VIRUS NIJE OSLABIO. JAVNOST TO TUMAČI DA SE MOŽE OPUSTITI”

znanstveni­k Ivan Đikić upozorava da se držimo mjera

 ??  ??
 ??  ?? ISPRVA JE ODBIJAO
STAVITI MASKU
Vlak je kasnio pola sata jer muškarac nije htio nositi masku u vlaku.
ISPRVA JE ODBIJAO STAVITI MASKU Vlak je kasnio pola sata jer muškarac nije htio nositi masku u vlaku.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia