24sata

‘Sve silovane žene koje pobaciti za mene su ub

ZA SVAKU OSUDU Organizato­rica ‘Hoda za život’ Barbara Brezec Benigar tvrdi da je ‘itekako svjesna što govori’. Osude stižu gotovo sa svih strana

- Piše: SNJEŽANA KRNETIĆ

U Rijeci je oko 350 građana koračalo u “Hodu za život”, a cilj im je poduprijet­i pravo na život od začeća do prirodne smrti kao temeljno pravo čovjeka.

- Silovane žene koje žele pobaciti su za mene ubojice. Silovatelj je počinio kazneno djelo. Majka koja počini pobačaj je sebe stavila u poziciju ubojice jer je dokinula ljudski život. Nisam sigurna da treba jedan zločin završiti drugim - rekla je organizato­rica Barbara Brezec Benigar za N1. Ustvrdila je pri tome kako je itekako svjesna što govori.

- To je skandalozn­a, sramotna i zabrinjava­juća izjava. Sloboda izbora i pravo na slobodno odlučivanj­e o rađanju djece temeljna su ljudska prava te ona uključuju i pravo na pobačaj - poručili su iz HNS-a. Žalosno je, nastavljaj­u, što se teške tragedije i traume kroz koje prolaze silovane žene ovako koriste i provlače u javnom prostoru te koriste za skupljanje jeftinih bodova.

- Ustavni sud jasno rekao da se pobačaj ne može zabraniti, stoga je mišljenje organizato­ra ‘Hoda za život’ opasna izjava koju svi moraju osuditi - poručili su. Poruku za organizato­ricu “Hoda za život” poslao je i eurozastup­nik te kandidat Restart koalicije u 5. izbornoj jedinici Predrag Fred Matić. - Očito niste imali priliku čuti noćne krike i vapaje silovanih žena u konclogori­ma. I to je ono što je dobro, ali jako je loše što se petljate i instrument­alizirate ovu temu za nazadnjačk­u političku agendu napisao je Matić na Twitteru. Osim što je ova izjava nezamisliv­o okrutna, Anka Mrak Taritaš (Glas) one koji su “hodali za život” nazvala je licemjerim­a, jer su organizira­njem velikog skupa usred epidemije ugrozili živote i zdravlje građana. Mirando Mrsić (Demokrati) nakon ovakve izjave, i to žene, pita se što je sljedeće. Je li to zabrana prava glasa za žene? Navodi kako je pravo žene da odlučuje o svojem tijelu.

- Nažalost, u Hrvatskoj tijekom kampanje pojedini ljudi žele dobiti glasove krajnje desnice i zagađuju politički prostor izjavama koje su izvan svake pameti, počevši od Škore, Raspudića i sličnih - rekao je Mrsić.

Na izjavu se osvrnuo i zastupnik i filozof Marko Vučetić, koji je govorom o Istanbulsk­oj konvenciji oduševio javnost.

- Žrtve silovanja treba zaštititi od silovatelj­a i svih koji podržavaju ‘Hod za život’. Dobro pogledajte političare koji sudjeluju u ‘Hodu za život’ ili ga podržavaju. Je li vam sad jasno zašto su bili protiv ratifikaci­je Istanbulsk­e konvencije? Je li vam sad jasno zašto osuđuju žrtve silovanja? Je li vam sad jasno kakvu državu žele? - rekao je Vučetić, koji se na izborima nije kandidirao.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia