24sata

Svaki dan imamo 900 svježih jaja

TENINU, A U PLANU IM JE I SAV OTPAD KORISTITI ZA HUMUS, SAPUN I DRUGE PROIZVODE

- Piše: ANTONIJA TUŠEK

Tajna je u ljubavi. Svaki dan pričam s prepelicam­a, pozdravlja­m ih i one to osjete. Što im više dajete, one više vraćaju.

Rekao je to Ivica Perečinec (40) iz Velike Gorice, vlasnik istoimene tvrtke koja se bavi uzgojem i prodajom prepelica, prepeličje­g mesa i drugih proizvoda. Kroz ruke Perečineca dnevno prođe 800-900 prepeličji­h jaja, koje potom šalju na adrese hotela, restorana, trgovačkih lanaca ili privatnih osoba. Ivica i supruga Jelica (43) prije 15 godina započeli su priču s uzgojem prepelica na svojem OPG-u, a nedavno su postali tvrtka. Kako bi unaprijedi­li proizvodnj­u, digli su kredit, pozitivni su i vjeruju kako će djeca nastaviti posao iako ih ne tjeraju, nego im nastoje prenijeti ljubav prema radu.

- Kupili smo novo vozilo, sagradili i uredili nove prostore, pospješili proizvodnj­u i povećat ćemo je još dva i pol puta, zbog čega ćemo dobiti na ekonomskoj veličini, iz čega će proizaći budući poticaji. Puno se mora uložiti kako biste počeli dobivati - objašnjava Ivica sudbinu malih poduzetnik­a koji se odluče na ovakve poslovne pothvate. Kaže kako im nije bilo lako, ali su i on i supruga složni i voljni napredovat­i.

FARMA JE OBITELJSKI POSAO

Osim roditelja, o 1200 prepelica, koliko ih je trenutačno na farmi, vodi brigu i njihovih troje djece. Zanimljivo je kako broj prepelica na farmi ovisi o dobu godine jer je ljeto inače razdoblje kad se smanjuje potražnja, ali ove je godine drugačija situacija.

- Korona je sve promijenil­a, a vjerojatno i svijest potrošača, zbog čega se povećala potražnja za prepelicam­a, u maloprodaj­i i više od 200 posto. Pripremali smo se na ljeto smanjiti potrošnju, a sad ne možemo dovoljno proizvesti objašnjava Ivica. Dodaje i kako smatra da je mogući razlog za to što konstantno uvode nešto novo. Od jaja koja ne mogu iskoristit­i jer su premala ili se razbiju proizvode tijesto različitih okusa ili ih kisele, a u planu imaju i proizvodnj­u humusa i krema jer im je krajnji cilj sav otpad iskoristit­i. Ivica kaže i kako u Hrvatskoj nema mnogo proizvođač­a prepelica, ali smatra, bez obzira na to, da si nisu konkurenci­ja. Obitelj Perečinec uzgaja japansku prepelicu. Zadnju turu dobavili su iz Češke, a jednom godišnje mijenjaju jato. Od hrane prepelice preferiraj­u žitarice, a Perečinec kaže kako je tajni sastojak svake smjese - ljubav.

PREDNOSTI PREPELIČJE­G MESA

- Prepelice traže puno pažnje, ali što im više dajete, to vam više vraćaju. Specifične su jer nemaju dugi životni vijek, ali u kratkom vijeku daju maksimum. Žive oko dvije godine kaže Ivica i dodaje kako su jaja prepelica preporučlj­iva ljudima sa zdravstven­im problemima jer su puna vitamina, a čak i ljudi koji iz nekog razloga ne mogu jesti perad, nakon što bi probali prepelice nastavili bi ih jesti. Hranu za prepelice naručuju iz tvornica zbog rigoroznih mjera koja jaja moraju proći kako bi došla do trgovačkih centara, a dio pak uzgajaju sami poput pšenice koju nastoje ne tretirati pesticidim­a.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia