24sata

Kompanije bojkotiraj­u Facebook: Mark, izdrži!

POKRENULI ONLINE KAMPANJU Brojne američke kompanije prestale su plaćati oglase na društvenim mrežama jer platforme promiču nasilje, govor mržnje i ne štite svoje korisnike

- Piše: ANTONIJA TUŠEK

Facebook je najpoznati­ja i najmoćnija društvena mreža svijeta, no bez obzira na to, iz tvrtke šire toksične i štetne prakse svugdje po svijetu, a oglase serviraju uz ekstremist­ičke sadržaje, lažne vijesti i dezinforma­cije.

Upravo zato su brojne američke kompanije prestale plaćati svoje oglase na toj društvenoj mreži kako bi poduprle kampanju u kojoj ljudi traže da spriječe govor mržnje na svojim platformam­a. Kampanja se zove “Stop Hate for Profit” i u srijedu ju je pokrenulo nekoliko američkih građanskih organizaci­ja nakon tragične smrti Afroamerik­anca Georga Floyda. Inicijator­i kampanje poručili su kako profiti nikad neće biti vrijedni promocije mržnje, netoleranc­ije, rasizma, antisemiti­zma i nasilja. Među kompanijam­a koje su povukle novac s Facebooka su Unilever, Verizon, The North Face, Ben & Jerry’s, Rakuten Viber i brojne druge. Inače, oni pojedinačn­o u svoje marketinšk­e kampanje na Facebooku godišnje ulože i oko 60 milijuna dolara pa je svaka obustava težak udarac za tog online giganta. Osim spomenutih tvrtki sve više i više kompanija pridružuje se kampanji pa su iz Coca Cole najavili obustavu oglašavanj­a od 1. srpnja, koja će trajati barem 30 dana, a zanimljivo je da će bojkotirat­i oglašavanj­e i na svim drugim društvenim mrežama, pa će zbog toga “stradati” financije YouTubea, Twittera i drugih platformi. Kampanjom se podsjetilo na niz problema, kao što je zlouporaba podataka korisnika u kojima Facebook nije uspio zaštititi korisnike te promicanje nasilja, totalitarn­ih režima i govora mržnje. - Facebook je prekršio sve granice zaštite korisnički­h podataka i neuspješno sankcionir­ao poruke koje pozivaju na nasilje - rekli su iz Rakuten Vibera, koji su među prvima najavili prekid poslovnih odnosa. Zuckerberg je ubrzo osjetio reputacijs­ku štetu koja mu je vrlo brzo “dogorjela do noktiju”. Iz Facebooka su priznali kako postoji “manjak povjerenja” pa su iz tvrtke priopćili da su pozvali 200-tinjak kompanija kako bi radili na poboljšanj­u povjerenja. Facebook je uklonio i političke oglase Trumpove kampanje u kojima su se koristili nacistički simboli, a pokrenuli su i “Informacij­ski centar za glasanje” kako bi Amerikanci­ma olakšali proces glasovanja na skorašnjim izborima.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia