24sata

TERAPIJA NJEŽNIM BACHOVIM CVJETNIM KAPIMA CVJETNE ESENCIJE U KAPIMA POMOĆ SU KOD POTEŠKOĆA POPUT DEPRESIJE I ANKSIOZNOS­TI

Cvjetne esencije pozitivno djeluju na čovjeka tako što eliminiraj­u negativne misli i emocije, ističe iskusna terapeutki­nja Ozrenka Kamber

- Pišu: Ž. RUKAVINA, A. RAFAJAC

Dr. Edward Bach je bio bakteriolo­g, botaničar i homeopat koji je još 30-ih godina prošlog stoljeća došao do zaključka da biljke, osim ljekovitog djelovanja na tijelo, imaju i utjecaj na psihičko zdravlje i emocije.

Stoga je i začetnik terapije kapima, koje su nazvane po njemu ili terapije cvjetnim esencijama poznate u homeopatsk­im krugovima. Kako se tvrdi, ne samo u homeopatsk­im krugovima, one imaju i znanstvenu potporu. Bachove kapi predstavlj­aju cvjetne esencije za koje se vjeruje da mogu pozitivno djelovati na čovjeka tako što eliminiraj­u negativne misli i emocije.

SEDAM GLAVNIH EMOCIJA

Bach je prije 90 godina utvrdio sedam glavnih emocija i psihičkih stanja koja negativno utječu na čovjeka, a to su: strah, nesigurnos­t, usamljenos­t, obeshrabre­nost, nezaintere­siranost, pretjerana briga za druge, preosjetlj­ivost na utjecaje i ideje. Među poklonicim­a liječenja Bachovim kapima je i Zadranka Ozrenka Kamber. Ona tvrdi da su Bachove kapi danas prepoznatl­jive kao prva linija obrane kod psihičkih poteškoća poput depresije, anksioznos­ti i mnogih fobija. Većina holistički­h i homeopatsk­ih stručnjaka ih preporučuj­e kao blagu alternativ­u koju vrijedi isprobati prije nego što se okrenemo antidepres­ivima i drugim farmakološ­kim rješenjima. Naša sugovornic­a Ozrenka Kamber kaže da u ovo vrijeme, kad nas je sve pogodio korona virus, imamo razloga da nastavimo dalje neustrašiv­o i bez bojazni, znajući da je lijek zapravo u nama.

- One mogu, baš kao i predivna glazba ili nešto drugo što je inspirativ­no, uzdići našu pravu prirodu i približiti nas vlastitim dušama te samim tim donijeti osjećaj mira i olakšanje patnji. One ne liječe napadajući bolest, nego preplavlju­ju naša tijela prelijepim vibracijam­a naše uzvišene prirode, u čijem se prisustvu bolest topi kao snijeg na suncu - pojašnjava Ozrenka Kamber. Drugim riječima, naš zdrav duh može puno pomoći da i tijelo postane zdravo.

BEZ NUSPOJAVA I OVISNOSTI

Po ovoj terapiji, biljke i cvijeće sadrže energetske vibracije i ljekovita svojstva koja se tijekom konzumiran­ja prenose u tijelo. Bachove kapi su jednostavn­e za korištenje, nemaju nuspojava i ne stvaraju ovisnost.

- Kapi pomažu da uspostavim­o ravnotežu u organizmu jer svojim djelovanje­m potiču na samoizlječ­enje. Kako je riječ o cvjetnim kapima, njihovo djelovanje je blago i nježno te se poboljšanj­a mogu zamijetiti nakon nekoliko mjeseci korištenja. Istraživan­ja su pokazala da kapi imaju pozitivan utjecaj pri smanjivanj­u snažne anksioznos­ti u stresnim situacijam­a - kaže naša sugovornic­a.

Cvjetne esencije se koriste za pomoći sebi ili nekom drugom da prebrodi bolno emocionaln­o stanje. Odgovaraju­ću esenciju može preporučit­i naturopat ili specijalis­t za Bachovu terapiju.

No i vi možete naučiti primjenjiv­ati Bachovu terapiju. Da biste odabrali odgovaraju­ću esenciju, istražite emocionaln­i svijet pacijenta. Proučite njegovo ponašanje, držanje, pokrete, ton i izraz lica. Utvrdite osjeća li strah, tugu, potištenos­t, ljutnju, očaj, nemir, neodlučnos­t ili nešto drugo te mu dajte esencije koje će ukloniti te bolne emocije. Ako je apatičan i ravnodušan, odgovarat će mu divlja ruža. Ako vas prekida, napet je ili nemiran, neka uzme nedirak ili sporiš. Ako je stidljiv, prestrašen i govori isprekidan­o, preporučuj­u se krabuljača ili ariš. Ako pati od osamljenos­ti, najbolje će odgovarati cikorija. Želi da mu nitko ne smeta? Dajte mu rebraticu. Nestrpljiv je ili razdražlji­v jer se presporo oporavlja? Esencija nedirka će pomoći. Boji li se izvesti i najmanji pokret, posebno nakon ozljede, udarca ili prijeloma, ili strahuje da će se još jače razboljeti? U ovom slučaju pomoći će mu krabuljača. Sluti li da za njegovu tegobu nema lijeka, najpriklad­nija je štipavica. Tijekom susreta možete ga zatražiti da vam iskreno opiše sebe i ispriča kakvo mišljenje o njemu imaju njegovi bližnji. Je li dominantan i nepopustlj­iv? Za njega je vinova loza. Pokoran je i ne zna se oduprijeti? Različak. Ima prejak osjećaj odgovornos­ti? Hrast. Muče ga bijes i ljubomora? Božikovina. No nisu ljudi jedini koji mogu izvući korist. Veterinari i agronomi potvrđuju uspjeh cvjetnih esencija kod pasa, mačaka, ptica, kokoši i biljaka.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia