24sata

NITKO KAO KRAMARIC, PORUSIO SVE REKORDE

KAZAO NAM JE DA JE NA 80 POSTO, A ONDA BORUSSIJI UTRPA ČETIRI GOLA, KAŽE BAUMANN

- Pišu: A. BEVANDA, M. GALIĆ

OK, možda je malo pretencioz­no mladića od 29 godina nazvati igračkom legendom kluba, ali nećete pogriješit­i ako to kažete za Andreja Kramarića.

Razlog? Čovjek je zabio četiri komada u 4-0 pobjedi svog Hoffenheim­a u gostima kod Borussije Dortmund. Postao je prvi igrač tog njemačkog kluba u povijesti kojem je pošlo za nogom zabiti četiri gola u jednoj bundesliga­škoj utakmici. Povrh toga, najbolji je strijelac kluba u povijesti.

OSIGURAO IM EUROPU

Zabio je 62 gola za klub iz gradića Sinsheima, koji ima oko 35 tisuća stanovnika.

U leđa mu gledaju bosanskohe­rcegovački nogometaši Sejad Salihović s 46 te Vedad Ibišević s

43 gola.

- Predivan je osjećaj postići četiri gola i završiti na šestom mjestu (izborili Europsku ligu, op. a.). Ne mogu pronaći riječi, ovo je neopisivo, ne događaju se ovakve utakmice u karijeri baš često. Hvala mojim suigračima na svemu. Nisam imao pojma da sam postao prvi igrač Hoffenheim­a koji je zabio četiri gola u jednoj utakmici, prekrasan je osjećaj rušiti rekorde. Bila je ovo teška sezona za mene, mučile su me ozljede i zbog toga je ovo još i slađe - kazao je razdragani Kramarić nakon utakmice, a trener Matthias Kaltenbach (35) čvrsto ga je zagrlio, gotovo pa očinski. Kramarićev­ih problema s ozljedama dotaknuo se i suigrač Robert Skov.

SUIGRAČIMA DRAGO

- Andrej je odigrao baš strašnu utakmicu, drago mi je zbog njega, mučio se s tim ozljedama cijelu sezonu. Treba nam takav igrač, kad god je na terenu čini razliku. Željeli smo pobjedu više od Dortmunda - kazao je Skov.

Golman Oliver Baumann također se nije mogao nadiviti Kraminoj utakmici iz snova. - Od velike nam je pomoći, čini razliku na terenu. Nedavno se priključio treninzima, kazao nam je da je na 80 posto spremnosti, a onda odigra ovakvu utakmicu, zasjao je! Može poslužiti kao mantinela, svojom kvalitetom privuče

više suparnički­h igrača na sebe pa suigračima olakšava posao - kazao je Baumann.

Doista, Krama je proživljav­ao kalvariju s ozljedama. - Nikad u karijeri nisam imao ovoliko pehova s ozljedama. To je baš strašno. Ovu sezonu želim nekako privesti kraju i što prije je zaboraviti - rekao nam je prije dva mjeseca tužnim glasom Kramarić. Zbog operacije desnog koljena nije igrao u prvih sedam kola. Prvu je utakmicu odigrao tek u listopadu protiv Schalkea. Hrvatski je reprezenta­tivac muku mučio s lijevim koljenom i desnim gležnjem, a sad su ozljede stvar prošlosti.

NEĆE NA MORE?

- Ne znam ni što me čeka nakon sezone. Hoćemo li uopće imati ikakav odmor. Ne znam hoću li moći i skoknuti do mora - kazao nam je nedavno Krama, koji je ove sezone odigrao tek 1420 minuta u domaćem prvenstvu. Nije Kramariću strano trpati kao na traci. Čak osam komada utrpao je u dresu Rijeke Zmaju iz Blata 2013. u 11-0 pobjedi.

Lokomotivi je u 1. HNL iduće godine utrpao pet komada (6-0). Bolji od Andreja u tom segmetu bolji je samo nekadašnji napadač Slavena Marijo Dodik koji je šest komada ‘pospremio’ Varteksu (7-1).

KAO DADO PRŠO

Posebno je impresivan bio Kramarićev gol iz penala u 50. minuti. Uzeo je zalet pa okrenuo glavu u stranu i bez gledanja zabio krasan gol. Učinio je to po uzoru na Brazilca Roberta Firmina, bivšeg napadača Hoffenheim­a, kojemu je to zaštitni znak. Od nogometaša u Ligama petica pet je golova zabio Alen Peternac u dresu Valladolid­a protiv Ovieda još 15. svibnja 1996. godine, a sličan je pothvat u Ligi prvaka imao legendarni Dado Pršo. On je 5. studenog 2003. godine zabio četiri gola Deportivu u dresu Monaca. Od tad su po tri gola zabijali Mario Mandžukić, Ivica Olić, u Kupu je tri gola u 13 minuta dao Ante Rebić... Ali četiri na ovoj razini više nije - nitko! Dosad!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia