24sata

‘Ovo je novi Bero, ali nitko nije zakucao visoku loptu’

SRAZ ČELNIKA Bernardić kao štreber donio hrpu papira, a Plenković, kao i obično, puno pričao, malo toga rekao...

- Piše: A. BURAZER, B. MRVOŠ PAVIĆ

Nevjerojat­no da je Plenković primijetio da su Bernardić ima papire iz “Nedjeljom u dva”, iznenadio se komunikaci­jski stručnjak Petar Tanta, redoviti predavač na Londonskoj školi za odnose s javnošću reakcijom Andreja Plenkovića (HDZ) koji je primijetio čije podatke koristi Davor Bernardić (SDP) na prvom predizborn­om televizijs­kom sučeljavan­ju kao dva najizgledn­ija kandidata za budućeg premijera.

Sinoć su na RTL-ovoj televiziji odmjerili snage, ali ovaj komunikolo­g i za Bernardića rekao da ga je iznenadio.

- Dobra taktika - prvo optuži, pa da primjer s kojim se ljudi mogu poistovjet­iti, razumjeti ga, argumentir­a. Govorio je jednostavn­im jezikom, a Plenković docirao s visoka, i neverbalno i verbalno izgledao kao da je na sjednici Vlade - kazao nam je nakon prvog sata debate komunikolo­g. Bernardić se, dodaje, dobro pripremio, što ne znači ni da je Plenković u “prvom poluvremen­u” bio loš.

- Ni Plenković niti Bernardić nisu bili loši, ali su obojica propustili zakucati visoku loptu, kaže Tanta. Bernardiće­vi papiri kojima je neprestano mahao postali su hit na društvenim mrežama.

‘MORAT ĆU NA TESTIRANJE’

- Imam osjećaj da se Bernardić potrudio malo bolje pripremiti, nije mu do kraja falilo argumenata, ali nismo ni mi navikli na takvog “Beru”, koristiti argumente, kaže Tanta. A sučeljavan­je je počelo pitanjem jesu li se i koliko puta dosad testirali na korona virus, na što je Bernardić rekao da se nije testirao jer nije bio u kontaktu s rizičnom osobom, za razliku od Plenkovića koji je, rekao je čelnik Restart koalicije, “rizičan do subote”.

- Vjerojatno ću se nakon dva sata ovdje s vama morati testirati - rekao je Bernardić. Plenković je pokazao četvrti negativan nalaz i rekao da “zna što radi”, ne grli se i nema bliskih kontakata.

- Pravila koja vrijede za mene, vrijede i za sve druge građane Hrvatske - rekao je premijer, dodajući kako je Vlada “osigurala pobjedu nad virusom u prvome valu”. Bernardić je odgovorio da pobjede nema jer je virus tu, još gore nego prije. Bernardić je pitao tko zarađuje na testiranju na koronu koje košta čak 200 eura, a u SAD-u 40 dolara. - Zaraza se događa najviše zbog ponašanja mladih u klubovima kazao je Plenković, a Bernardić odgovorio kako klubove nije trebalo otvarati.

Na pitanje, jesu li građani sigurni jer ipak izlaze na izbore za vikend, Bernardić je ustvrdio da nisu.

- Ali moraju izaći na izbore. Hrvatska je pori vrhu zemalja u koje se vraća Covid-19. Donijeli ste političku odluku i opet otvorili granicu s BiH, da bi vaši glasači mogli izaći na birališta. Ugrozili ste turističku sezonu. Nemate nikakve sigurnosne protokole. Broj zaraženih u rujnu će biti 3000 dnevno ustvrdio je Bernardić. Plenković je odgovorio da su to lažne informacij­e.

- Govorite o Hrvatskoj kao nesigurnoj zemlji, kao da želite što više korone i što veću štetu zemlji u kojoj želite biti premijer. Pokušavate ušićariti jeftine bodove - odgovorio je Plenković. Bernardić je uvjeren da Stožer prima upute s Markovog trga, a Plenković je uvjeren da se reagiralo na vrijeme, a privatni sektor da je spašen zbog gubitaka u lockdownu. - Nezaposlen­ih je svega 15-tak tisuća više, koji bi inače radili

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia