24sata

PANDEMIJA KORONE U HRVATSKOJ 34 NOV ŽELITE OPERAC PLATITE TESTIRA

- Piše: ANTONIJA TUŠEK

Nevenka Kovačić (75) prije nekoliko mjeseci dobila je periprotet­ičku infekciju. To znači da umjesto koljena ima endoprotez­u do koje je došla bakterija zbog koje joj koljeno otiče zadnjih šest mjeseci.

Zbog toga gotovo redovito svaka dva dana dobiva temperatur­u, teško se kreće, a u izolaciji živi dulje no što traje pandemija Covid-19 jer joj tri stepenice pred kućnim pragom priječe mogućnost izlaska u dvorište. Nevenka je morala na još jednu, treću operaciju koljena, ali upravo zbog Covid-19 stvari su se zakomplici­rale. Naime, liječnici u klinici u Lovranu tražili su da obavi test na korona virus, koji za

NIJE BESPLATAN nju nije bio besplatan, iako se radilo o planiranoj hospitaliz­aciji koja je u sustavu javnog zdravstva, a s druge strane test nije bio u tom istom sustavu, odnosno besplatan.

- Kliniku u Lovranu izabrali smo jer bismo u bilo kojoj drugoj klinici čekali i do pet godina, a mami je već sad 75, ona ne može čekati - objasnio je Nevenkin sin, Damir Kovačić, koji se zadnjih godina s bratom i obitelji brine o majci. Do prije godinu dana Nevenka je hodala bez poteškoća, a proteklog vikenda odradila je već treću operaciju koljena, a prije toga i test na Covid-19. Damir dodaje kako je obavljanje pregleda za mamu bilo stresno.

Kako praktički konstantno ima temperatur­u, u bolnicama je ne bi pustili, iako nije zaražena nego infekcija uzrokuje vrućicu. Zbog toga bi se, priča Damir, prije svakog pregleda “kljukala” tabletama da bi mogla na pretragu.

- Najmanji problem je novac, stvar je principa jer što je s drugim bolesnicim­a? Mnogi drugi pacijenti imat

će razne dijagnoze, a neće moći dobiti skrb. Zamislite da imate bubrežni kamenac - govori. S druge strane, Damirov mlađi sin sljedećeg će tjedna morati na rutinsku operaciju i liječnici traže samo potvrdu o nepostojan­ju Covid-19 simptoma u zadnja dva tjedna i za majku i za sina.

- Uz pretrage krvi, pregled anesteziol­oga, tražili su od nas i da dijete prije dolaska na operaciju mora imati potvrdu liječnika opće prakse, dakle, pedijatra, da nema Covid-19 simptome u proteklih 14 dana. Da bi supruga bila uz dijete tijekom zahvata, i ona mora imati takvu potvrdu od svoje liječnice opće prakse. To je dakle - besplatno. Nikakav test na Covid-19. Samo potvrda da nemaju simptome u proteklih 14 dana. A dijete je zasigurno više izloženo virusu nego moja mama. Ide u vrtić, izlazimo iz kuće, družimo se... Dakle, dječja bolnica Klaićeva za operaciju traži jedno, ortopedija Lovran drugo. U istom sustavu javnog zdravstva - rekao je Damir. Damir je tražio pojašnjenj­e

Ministarst­va zdravstva na tu

 ??  ?? Propisani su uvjeti u kojim se pacijente upućuje na testiranje, kaže HZZO
Nevenki je svaki pregled stresan, kaže njen sin koji se brine o njoj
Propisani su uvjeti u kojim se pacijente upućuje na testiranje, kaže HZZO Nevenki je svaki pregled stresan, kaže njen sin koji se brine o njoj
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia