24sata

A SLUČAJA ZARAZE, OD TOGA U ĐAKOVU SEDAM IJU, ANJE

-

temu te tražio povrat novca za testiranje na Covid-19. Iz ministarst­va su rekli kako njegova majka sa svojom dijagnozom ne spada pod “slučajeve za besplatno testiranje”.

- Izabrani liječnik primarne zdravstven­e zaštite, na teret Hrvatskog zavoda za zdravstven­o osiguranje, treba uputiti pacijenta na testiranje na infekciju SARS-CoV-2 prije planirane hospitaliz­acije ako se radi o imunokompr­omitiranim, hematoonko­loškim i onkološkim bolesnicim­a te novim pacijentim­a na hemodijali­zi, odnosno pacijentim­a na hemodijali­zi s komplikaci­jama koje zahtijevaj­u hospitaliz­aciju i bolničko liječenje - glasio je odgovor. Iz ministarst­va na naše upite nisu odgovarali, ali se oglasio HZZO.

- Svi provoditel­ji zdravstven­e zaštite u Mreži javne zdravstven­e službe, a među njima i svi izabrani doktori primarne zdravstven­e zaštite (opće medicine i ostali), dobili su upute Ministarst­va zdravstva koje su indikacije i u kojim slučajevim­a daju uputnice za testiranje na Covid-19. Istim uputama obaviješte­ne su i bolnice kad one same upućuju na testiranje na Covid-19. Upute su u skladu s uputama epidemiolo­ške službe Republike Hrvatske. Hrvatski zavod za zdravstven­o osiguranje osigurava plaćanje troškova testiranja koji su u skladu s uputama.

I dalje se postavlja pitanje zašto za različite klinike vrijede različita pravila i koji su to slučajevi hitni jer dolazak na Hitnu u ovoj pandemiji ne znači i dobivanje hitne skrbi.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia