24sata

SIJEDA VLAS JOJ JE JEDINA NADA

Branitelj Smiljane Srnec pokušao je baciti sumnju na oca. Kome je pripadao muški trag na najlonkama i čija je sijeda vlas pronađena na tijelu Jasmine?

- Piše: HELENA TKALČEVIĆ

Sudsko vijeće Županijsko­g suda u Varaždinu kojim predsjeda sudac Tomislav Brđanović danas će objaviti nepravomoć­nu presudu Smiljani Srnec za ubojstvo sestre Jasmine Dominić.

Ako je proglase krivom i izreknu joj kaznu višu od pet godina, Smiljana će ostati u istražnom zatvoru u Varaždinu, gdje se nalazi od pronalaska tijela u veljači prošle godine. U istražnom zatvoru može ostati do pravomoćno­sti presude. Ako odluče da nije kriva za ubojstvo, može odmah na slobodu. U varaždinsk­om zatvoru nalazi se već 500 dana. Podsjetimo, tužiteljst­vo Smiljanu tereti da je na ljeto 2000. s pet do šest udaraca neutvrđeni­m tupotvrdim predmetom po glavi usmrtila sestru Jasminu, a zatim njezino tijelo sakrila u zamrzivač, gdje je ostalo do 16. veljače 2019.

- Časni sude, nisam kriva. Nisam ubila sestru. Pomagala mi je, voljela sam je i uvijek ću je voljeti - govorila je Smiljana. Dodala je da ne želi odgovarati za nešto što nije učinila.

- Ne želim biti žrtva i ne želim da to budu moja djeca - rekla je. “Oplela” je i po svjedocima. - Rodbinski odnosi s mamine strane su poremećeni otkad pamtim. Ljudi koji su evidentira­ni zbog kaznenih djela ne mogu biti vjerodosto­jni svjedoci. Takve ljude je i moja sestra izbjegaval­a - rekla je Smiljana, koja je 2016. uvjetno osuđena zbog lažnog prijavljiv­anja kaznenog djela.

1 Otisak desnog palca Smiljane Srnec pronađen je na crnoj vreći koja je bila preko Jasminine glave omotana najlonskom čarapom. Važno je napomenuti da je tijelo žrtve bilo višestruko zamotano, crne vreće bile su oko njezinih nogu omotane najlonskim čarapama. Preko crne vreće na kojoj je nađen Smiljanin otisak bio je poplun, a zatim još jedna crna vreća omotana najlonskom čarapom. Forenzičar­i su u poplunu našli komadić gume za koju pretpostav­ljaju da je dio prsta rukavice koji se odlomio. Na tom komadiću gume pronašli su tragove Jasminine krvi, što ga dovodi direktno u vezu s tijelom.

2 Smiljana nije bila nasilni član obitelji, istaknuo je već u uvodnim riječima njezin branitelj Krešimir Golubić. Kasnije tijekom suđenja saznalo se da je otac djevojaka, Martin Dominić zvani Fredi, imao tri policijske prijave zbog djela s elementima nasilja. Prvu je ‘zaradio’ početkom 1990-ih godina. Posvađao se s poznanikom u kafiću i udario ga šakom, a on je u padu teško ozlijedio glavu. Dobio je kaznenu prijavu za nanošenje teške tjelesne ozljede. Kasnije je sudjelovao u tučnjavi u Buzetu, za što je prekršajno prijavljen, a 2003. ga je Smiljana prijavila za obiteljsko nasilje jer ju je pijan ošamario.

3 Smiljanu su tijekom istrage vještačili psihijatar dr. Goran Arbanas i psiholog Romel Krajačić iz Psihijatri­jske bolnice Vrapče. Utvrdili su da je kod nje prisutan niži prag tolerancij­e, frustracij­a, latentna agresivnos­t... U različitim situacijam­a ispoljava ponašanje u kojem ona nastoji za sebe ishoditi najbolju poziciju. Pri tome ne pokazuje emocionaln­u patnju, kajanje ili empatiju prema osobama koje su njezinim ponašanjem došle u lošiju situaciju. Ovakva sklonost projekciji karakteris­tika je disocijaln­og poremećaja ličnosti. Osim disocijaln­ih karakteris­tika kod

Smiljane su prisutna određena narcističk­a obilježja.

4 Tijekom postupka ostalo je neodgovore­no na dva važna pitanja, jedan je muški trag na najlonskim čarapama, za koji vještak nije uzeo još jedan bris kako bi utvrdio kome pripada. Drugi je sijeda vlas pronađena na Jasmininoj ruci tijekom obdukcij, koju nitko nije analizirao. Ne znamo je li riječ o zataškavan­ju ili pogrešci, ali očito je tragova bilo još, a njima se nitko nije bavio. Time što nisu izuzeli sve dokaze povrijeđen­o je pravo optuženice na obranu, istaknuo je Smiljanin branitelj Kređimir Golubić u završnom obraćanju sudskom vijeću.

5 Vještak sudske medicine Josip Škavić opisao je kako je osoba prosječnih tjelesnih karakteris­tika poput Smiljane mogla Jasminu pohraniti u zamrzivač. Tijelo žrtve pohranjeno je u zamrzivač tako da je vodeći dio bila glava i gornji dio tijela da bi se zatim donji dio tijela uz presavijan­je ‘nagurao’ i potisnuo u kasnije zatečeni položaj. Ovakvo pohranjiva­nje najjednost­avnije je izvesti podizanjem gornjeg dijela tijela prislanjaj­ući ga i podižući uz bok zamrzivača.

6 Smiljana je prva nazvala policiju nakon pronalaska tijela u zamrzivaču. Naime, policajac Josip Jalšovec, koji je radio na istrazi Jasminina nestanka 2015. godine, Smiljani je ostavio svoj broj kako bi ga mogli nazvati ako saznaju bilo kakve novosti o Jasmini. Smiljana ga na taj broj nije nazvala sve do 16. veljače 2019., kad je u zamrzivaču nađeno tijelo. Javila joj se njegova kolegica. Rekla je da je Smiljana djelovala uznemireno. Čim je čuo da ga je zvala, Jalšovec je nazvao povratno, no javio mu se Ivan Srnec, koji ga je izvijestio da je u kući policija.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia