24sata

MOJ SIN NIJ CIJELU GODI

U RALJAMA SUSTAVA Zbog nesuradnje majke i škole dječak (9) s poteškoćam­a ostao je neocijenje­n. Svi sliježu ramenima

- Piše: ANA DASOVIĆ

Ja samo želim pravdu za svoje dijete. Čak više neću inzistirat­i da pohađa školu u Hrvatskoj, dosta mi je kalvarije koju je prošao, ali to da je ostao neocijenje­n protiv svih propisa vrh je lošeg odnosa obrazovnog sustava prema mome djetetu, kaže nam majka devetogodi­šnjaka koji je ovu školsku godinu proveo u jednoj osnovnoj školi u središtu Zagreba (svi podaci poznati redakciji). Pohađao je drugi razred, no je li ga završio, ne zna baš nitko.

Riječ je o djetetu s poteškoćam­a u razvoju. Prema nalazima koje nam je pokazala majka, a koji su dobiveni od njegovih pedijatara, neuropedij­atra te privatnih stručnjaka logopeda, dijete ima disfaziju govora zbog upale govornog dijela mozga. Zbog toga loše govori te ima i druge popratne simptome, poput loše koncentrac­ije.

Nakon što su proveli godinu dana u susjednoj državi, gdje je majka, kako tvrdi, upisala dijete u privatnu osnovnu školu uz prilagođen­i rad, obitelj se lani vratila u Zagreb te se majka krajem kolovoza obratila ravnatelju škole radi upisa dječaka u drugi razred. Tad, kako tvrdi, počinju problemi zbog kojih se odlučila vratiti u prvu školu, no nije sigurna hoće li moći dobiti svjedodžbu za sina.

KAZNENE PRIJAVE, INSPEKCIJE

- On mi je tad rekao kako ‘nitko ne želi djecu s poteškoćam­a u razvoju’, iako smo imali svu dokumentac­iju - tvrdi majka. Mučna godina za sve, a posebno za dječaka, uključival­a je višestruko uključivan­je policije te svih mogućih inspekcija i institucij­a u slučaj. Majka upozorava i kako je došlo do niza izuzetno teških povreda dostojanst­va i zakonskih prava djeteta. Zbog svega toga s obje strane podneseno je više kaznenih prijava, a ovim slučajem bave se i Ministarst­vo znanosti i obrazovanj­a, Gradski ured za obrazovanj­e, Agencija za odgoj i obrazovanj­e, kao i pravobrani­teljica za djecu.

Ravnatelj škole

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia