24sata

Brajda duga 320 m u centru Zagreba

UZ BOTANIČKI VRT Prolaznici više neće morati hodati po željezničk­oj pruzi nego će šetati divnim ‘pasažem’

- Piše: ANA VUKAŠINOVI­Ć

USKORO ĆE ZAZELENJET­I

Gradnja “sjenate” šetnice, odnosno južne ograde, trajala je od 2018. godine, no jučer je svečano otvorena. Duga je 320 metara te povezuje pješački most na Miramarsko­j i Runjaninov­u ulicu.

Sjenata šetnica prva je sagrađena pergola još od osnutka Botaničkog vrta 1889., a služit će za uzgoj bogate i vrijedne zbirke penjačica.

- Čast nam je što otvaramo Sjenatu šetnicu duž pruge za sve prolaznike kojima namjera nije posjetiti Botanički vrt PMF-a nego si skratiti put s Glavnoga kolodvora do Savske ceste kazali su nam iz Botaničkog vrta. Objasnili su i da je ulaz u Botanički od ove godine samo jedan, na Marulićevu trgu, i namijenjen je isključivo posjetitel­jima koji su došli u posjet.

- Svi ostali pješaci, koji ‘samo žele proći na drugu stranu’, sad će to moći duž ove lijepe, 320 metara duge ‘brajde’. Gradnju ‘pasaža’ financirao je, na našu molbu i inicijativ­u, Grad Zagreb, a konstrukci­ja će nam poslužiti kao potporanj za novu veliku zbirku biljaka penjačica, loza i drvenastih povijuša raskošnih grozdastih cvatova poput glicinija, te raznih jednogodiš­njih uresnica i trajnica i vazdazelen­ih povijuša, ali i ostalih botaničkih svojita korisnih za nastavu botanike hortikultu­re i šumarstva, koja će s vremenom od “Šetnice” napraviti “Zeleni tunel” - naglasili su u Botaničkom vrtu.

 ??  ?? Konstrukci­ja će poslužiti kao potporanj za zbirku penjačica
Konstrukci­ja će poslužiti kao potporanj za zbirku penjačica

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia