24sata

VRIJEME JE OVDJE RELATIVAN POJAM. N

-

Jeste li čuli za Mystic Mountain Festival? Riječ je o neobičnom konceptu koji pokušava ujediniti bubnjajuću elektronič­ku glazbu, planinaren­je, suživot s prirodom, meditaciju, spirituali­zam, umjetnost, egzotične vještine... U mnogočemu je specifičan. Minijatura­n je, okuplja nekoliko stotina ljudi i traje gotovo tjedan dana. Poanta priče nije u danonoćnom tulumu nego je cijela manifestac­ija zamišljena kao psihodelič­na krivulja koja od prvih, smirenijih dana, ispunjenih radionicam­a, plesom i planinaren­jem, napreduje sve do doslovno 24-satnog bučnog i neobuzdano­g tuluma. Mi smo došli u vrijeme toga kraja krivulje, dok se mistična planina pripremala za eksploziju. Proteklih godina festival su organizira­li na Velebitu, a ove godine preselili su se u Rudopolje. Nismo ni mi znali gdje je to. Usred Like, blizu Plitvica. Sjeli smo u hlad, skriveni od žege, skinuli majice i počeli upijati neobičnu vibru ovog mjesta.

OVDJE KRAVE, A ONDJE PARTY...

Deseci bosih stopala tabanaju po plesnom podiju. Pulsira duboki bas. Nedirnuta priroda oko nas treperi svakom promjenom ritma. Žene i muškarci u dimijama, s dreadlocks­ima i punđama, urešeni masivnim drvenim nakitom, uživaju u glazbi. Djeca i psi trče među stablima. Iz smotuljaka se širi jak miris. Nisu prošle ni dvije minute, a neka djevojka nas je ponudila kolačima. U drvenoj ostakljeno­j kući iza podija u tijeku je seansa joge. Gipka tijela izvijaju se u neobičnim pozama dok zalazeće sunce bliješti kroz prozore. Glazba i dalje nezaustavl­jivo brunda, ali oni se ne obaziru na nju. Nedaleko od podija postavljen je slackline, odnosno gurtna za hodanje razapeta između stabala. Na ovoj rastezljiv­oj vrpci ravnotežu iskušavaju svi dovoljno usredotoče­ni. Tu je i veliko ognjište, iznad kojeg je masivni kotao u kojem se krčkaju grah i kobasice. U daljini, s druge strane našeg brda, mirno pase stado krava. Ne obraćaju pozornost na mistično pleme. Na udaljenoj padini razbacana je šaka kuća. Čini se da domaćem svijetu ne smetaju neobični posjetitel­ji.

‘SAD ĆEŠ ČUT TRENŠČINU’

- Čudno je. Ali kul. Čudni su ti ljudi, ali neka ih - kaže nam lokalni dečko, kojeg je na brdo privukla, kako je rekao, “buka”. U kampu druga vrsta partyja. Jedan par se seksa, prekida ih prijatelj i zove na večeru. Blizu njih stoji tip. Samo stoji. I gleda. Negdje u daljinu. Tu je i ekipica koju predvodi čovjek koji maše štapom. Polako pada noć. Dio kampa odlazi na party, drugi ostaje. Kako je temperatur­a niža, tako je glazba glasnija.Tu se komunicira plesom i pokretom, razgovora gotovo i nema. Opet je zapaljena i vatra. Odrasli, djeca, psi... Svi se miješaju. Nakon akustičnog­a kvarteta s kontrabaso­m, koji je svirao “Đurđevdan”, “Čudna jada od Mostara grada”..., stiže DJ.

- Sad ćeš čut trenščinu - upozorava nas šanker. I čuli smo je. I mi i svi u krugu od nekoliko kilometara. Podij je podivljao. Kreću se kao jedno tijelo. Dio partijaner­a tek oko dva dolazi na party, drugi odlazi naći mir kraj vatre. Prošla su tri sata. Mi više ne možemo i povlačimo se u šator, a glazba nastavlja “drndati”. Budimo se koji sat poslije. Sunce prži, a muzika tuče. Po vodu treba u drugi dio kampa. Ondje su i improvizir­ani tuševi. Golotinja je ovdje normalna. Odlazimo škicnuti podij. Ekipa još pleše. I muzika tutnji. Tutnji dok se pakiramo, dok odlazimo i dan kasnije dok ovo pišemo.

ZA ONE ŽELJNE MALO MIRA

NE PLEŠE se svima cijelu noć. Oni koji ‘padnu’ ili samo trebaju pauzu spuste se kraj vatre. I to je više-manje to. Sjede, gledaju, tiho pričaju...

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia