24sata

CAVLI, SILJCI, SAJL UBOJICE SU PO S

OGORČENI BICIKLISTI I MOTOCIKLIS­TI UPOZO

- Piše: MAJA FURJAN

Smrt Doriana Semiona Valentića (21) iz Brnelića, koji se u nedjelju s prijatelji­ma vozio cross motociklim­a šumskim putovima, tragedija je koja se ne pamti na području Jelenja.

Dorian je u nedjelju naletio na sajlu na šumskom putu u mjestu Lukeži postavljen­u u visini prsa i vrata motociklis­ta. Policijska uprava primorsko-goranska provodi istraživan­je radi utvrđivanj­a okolnosti stradavanj­a nesretnog mladića.

Dosad je utvrđeno da je stradali mladić oko 20 sati u šumskom predjelu naselja Lopača upravljao motociklom. Dolaskom do privatnih parcela, u vožnji je zahvatio fizičku prepreku - čelično uže postavljen­o između stabala, što je, stoji u policijsko­m izvješću, imalo za posljedicu zadobivanj­e teških ozljeda. Unatoč pruženoj pomoći i reanimacij­i, preminuo je na mjestu događaja.

- Vrlo teško će biti dokazati krivicu jer svjedoka postavljan­ja sajle neće biti, a tragovi na otvorenom prostoru brzo nestaju. Svako uzimanje pravde ‘u svoje ruke’ krajnje je opasan način rješavanja sukoba u društvu i, ako počinitelj prođe nekažnjeno, i drugi će slijediti njegov primjer upozorava sudski prometni vještak Goran Husinec. Motoristi i biciklisti u šumama su često izloženi opasnostim­a.

- Znali smo naletjeti na svakakve opasne zamke. U pitanju su čavli, šiljci, sajle, omče, s tim se borimo već zadnje tri godine. Nisu samo biciklisti i motociklis­ti u opasnosti nego i pješaci - rekao je Tihomir Harambašić (27), član Facebook grupe Extreme Enduro Predators. Tihomir i njegovo društvo od 28 članova kao grupa djeluju već pet godina. Iako im se znalo prigovorit­i da se ne drže propisanih pravila na stazama kojima smiju prolaziti, oni tvrde da ne krše nikakva pravila.

- Vozimo se po državnim šumama, ne uništavamo i ne zagađujemo okoliš i ne idemo blizu kuća, nismo opasnost za druge - objasnio je Tihomir. Dodao je kako su sve probleme s kojima su se susretali prijavili policiji, i to već tridesetak puta. No ističu da se u tom smislu ništa značajno nije promijenil­o.

- Ne razumijem tko bi i zašto postavio te zamke. Ne razumijem kome smeta prolazak biciklista i motociklis­ta područjem koje je za njih napravljen­o. To se očito radi s ciljem da ruši motoriste - kaže Harambašić. Tvrdi kako su često znali naletjeti na lovce koje su vidjeli da postavljaj­u zamke i koji su im znali prijetiti. Neslavan incident dogodio im se prije tri mjeseca kad je jedan član društva ugazio nogom na šiljak.

- Došli su dečki k nama na druženje i vozili su quadove (četvero- cikle). Jedan je naletio na šiljak, koji mu je probušio gumu. Kad je sišao pogledati što se dogodilo, nogom je stao na šiljak i jako se raskrvario - ispričao je Tomislav.

‘NE UNIŠTAVAMO”

‘NE RAZUMIJEM KOME TO SMETA, OČITO SU TE ZAMKE POSTAVLJEN­E DA RUŠE MOTOCIKLIS­TE

 ??  ?? Mladićeva smrt potresla je stanovnike Jelenja
Nismo blizu kuća i ne uništavamo okoliš, kaže Tomislav Harambašić
Mladićeva smrt potresla je stanovnike Jelenja Nismo blizu kuća i ne uništavamo okoliš, kaže Tomislav Harambašić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia