24sata

‘Dogovoreni brak velika je nesreća’

TEŽE PROMJENAMA Nažalost, mladenke za koje misle da su nevine, a nisu, izbacuju iz društva i budu stigmatizi­rane, rekla je Dalipovski

- Piše: EMIRAT ASIPI

ISTRAGA TRAJE

Među nekim Romima, nažalost, postoje dogovoreni brakovi. I te brakove ugovaraju sami roditelji a da se mladi ne upoznaju i ne vide. Uz to, postoji običaj davanja miraza mladenkino­j obitelji s kojim mlada kupuje stvari za sebe kako bi spremna ušla u takav brak, rekla nam je Anka Dalipovski, predsjedni­ca Centra za provedbu integracij­e Roma u RH i EU.

Naime, obiteljska svađa koja je rezultiral­a pucnjavom koja se čula u zagrebački­m Dugavama u utorak oko 22.40 sati pokrenula je mnoge rasprave o položaju romske manjine u Hrvatskoj. Kako smo neslužbeno doznali, obitelj je došla sa snahom njezinu ocu, valjda su odlučili raskinuti brak, na što je mladenkina obitelj burno reagirala jer očito misle da im je tako u njihovoj zajednici ukaljana čast. Kako su nam rekli sugovornic­i iz kvarta, s tom obitelji je znalo i prije biti problema, i galame su bile česte, a nerijetko je bilo i tučnjava. - Čast je među Romima vrlo osjetljiva, ali i subjektivn­a stvar. Oko braka uvijek su svi oprezni. Naime, među određenim dijelom našeg društva postoji provjera nevinosti mlade s famoznom ‘krvavom plahtom’, koju provjerava­ju svekrva i mladenkina mama. Kako se kolokvijal­no kaže, mlada mora biti ‘čista’. I ako dođe do suprotnog, to je za neke velika sramota, pogotovo za obitelj mladoženje. Nažalost, mladenke za koje se misli da su nevine, a na kraju ispadne suprotno, više nemaju mjesta u društvu i stigmatizi­rane su. Često se moraju udati za muškarce koji su već bili oženjeni. Ovakvi običaji su opstali u velikom postotku, ali ohrabrujuć­e je što je u velikim gradovima vrlo malo dogovoreni­h brakova jer su djevojke obrazovani­je pojasnila je Dalipovski.

 ??  ?? Muškarac je kamenjem gađao prozor pa ga je drugi muškarac upucao
Muškarac je kamenjem gađao prozor pa ga je drugi muškarac upucao

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia